„Redirected“ valstybei grąžino paramą per mokesčius

Rengėjų inf.
2014 gruodžio 12 d.

Paskutinį savaitgalį Lietuvos kino teatruose pasitinkanti pelningumo ir lankomumo rekordus sumušusi Emilio Vėlyvio režisuota juodoji komedija „Redirected“ tapo pirmuoju filmu Lietuvos kino istorijoje, valstybei grąžinusiu visą skolą už kūrimo metu suteiktą paramą.  Iš viso „Redirected“ Lietuvos biudžetą per mokesčius papildė 2 mln. litų – tai yra tiek pat, kiek filmas gavo iš valstybės biudžeto. Filmo prodiuserių teigimu, tai puikus įrodymas, kad kino rėmimas gali ir turi būti ne valstybės labdara, o investicija.

Pasak „Redirected“ prodiuserės Astos Liukaitytės, mokesčių pavidalu filmo į biudžetą grąžinta suma – įrodymas, kad valstybei gali atsipirkti ir kultūros rėmimas. Jos teigimu, tai turėtų būti padrąsinimas ir kitiems kino kūrėjams aktyviau veikti bei nebijoti pristatyti savo kūrybą platesnei auditorijai.

„Kol kas Lietuvoje kurti didelio masto filmus be valstybės rėmimo yra sudėtinga, o gauta parama – didelis įsipareigojimas kiekvienam šalies gyventojui. Visgi būtent tai suprasdami kūrėjai siekia kuo efektyviau panaudoti gautas lėšas ir sėkmingai dirbdami gali grąžinti šią skolą su kaupu. Tikimės, kad ateityje bus remiama vis daugiau kultūros projektų, kuriuos vertinsime ne kaip labdarą, o kaip valstybės investiciją“, – teigia A. Liukaitytė.

„Redirected“ sukūrė prodiuserių kompanija „Kino kultas“. Sausį šalies kino salėse pasirodžiusi juodoji veiksmo komedija surinko 5,46 mln. litų pajamų ir tapo pelningiausiu bei žiūrimiausiu visų laikų Lietuvos filmu. Populiariausią kino juostą Lietuvos istorijoje pamatė daugiau nei 343 tūkst. žiūrovų. Lapkritį „Redirected / Pasaulinė versija“ buvo pristatyta užsienio kino teatruose.

 

Komentarai