Latvijos kino apdovanojimuose – prizai lietuviškam filmui “Lošėjas”

Rengėjų inf.
2014 gruodžio 15 d.

Savaitgalį vykusiuose Latvijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Didysis Kristupas 2014“  Igno Jonyno filmas „Lošėjas” įvertintas dviejose kategorijose. Geriausias metų operatoriaus titulas atiteko Janiui Egličiui, o geriausia koprodukcija pripažintas prodiuserių iš Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimas („Uljanos Kim studija“ ir „Locomotive productions“).

„Lošėjas“ tapo pirmuoju Baltijos šalių bendros gamybos vaidybiniu filmu nepriklausomo kino istorijoje. Šis faktas itin dažnai buvo minimas užsienio žiniasklaidoje.

Tai - pirmasis filmas iš Baltijos šalių, kurio pasaulinė premjera įvyko San Sebastiano kino festivalyje. Kūrinys taip pat buvo atrinktas Lietuvos pretendentu į „Oskaro“  apdovanojimus užsienio filmo kategorijoje.

„Tai ženklas, kad kino bendruomenė pripažino Baltijos šalių bendradarbiavimo svarbą, - pažymi Latvijos prodiuseris Roberts Vinovskis. – Mūsų ribotos finansinės galimybės privertė sutelkti kūrybines galias ir pasiekti daugiau. „Lošėjas” sėkmingai pasirodė tarptautiniu mastu ir mums pasisekė, kad šis lietuviškas filmas garsino ir Latvijos vardą.”

„Lošėjo” operatorius Janis Eglitis apdovanojimą už geriausią kinematografijos darbą gavo pirmą kartą. „Tokį vizualų filmą pavyko sukurti tik dėl stiprios kūrybinės komandos. Režisierius Ignas Jonynas man leido eksperimentuoti ir daryti bekompromisius sprendimus. „Lošėjas”  – sąžiningo kino pavyzdys”, - atsiimdamas prizą sakė Janis Eglitis.

Lietuvoje rudenį rodytą filmą jau pamatė apie 80 000 žiūrovų. Filmas taip pat susilaukė didelio tarptautinio dėmesio ir dalyvavo daugiau nei keturiasdešimtyje kino festivalių. „Lošėjas“ gavo apdovanojimus  Lenkijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje. Šešias sidabrines gerves susišlavęs Igno Jonyno kūrinys Lietuvoje šiais metais pripažintas geriausiu.

Juostoje pagrindinius vaidmenis atliko aktorius Vytautas Kaniušonis ir Los Andžele vaidinanti lietuvių menininko Jono Meko dukra Oona Mekas. „Lošėjo” scenarijų režisierius sukūrė kartu su filosofu ir rašytoju Kristupu Saboliumi. Etinio pasirinkimo klausimus nagrinėjantis aštraus siužeto filmas su trilerio ir melodramos elementais, atskleidžia sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų.

Igno Jonyno filmo teises įsigijo tarptautiniai kino platintojai Italijoje, Prancūzijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Turkijoje, Makedonijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje. Gruodžio 31 dieną „Lošėjas” pradedamas rodyti Prancūzijos kino teatruose.

Gruodžio 19 dieną lietuviška juosta bus išleista ir DVD formatu.

Filmo gamybą rėmė Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Europos Sąjungos „Media“ programa ir Europos Tarybos „Eurimage“ fondas.

 

Nuotraukoje - apdovanojimų ceremonijos akimirka.

Komentarai