Paskelbti Autorinio kino aljanso apdovanojimų „Kino ruporas 2014” nominantai

AKA inf.
2014 gruodžio 26 d.

Vos už kelių dienų trečią kartą bus įteikti Autorinio kino aljanso (AKA) apdovanojimai “Kino ruporas 2014”. Nuo pat AKA įsikūrimo pradžios 2012 metais  vienu pagrindinių šio kino kūrėjų sambūrio prioritetų yra lietuviško kino žinomumo didinimas savo šalyje ir tarptautinėje erdvėje. Režisieriaus Šarūno Barto studijoje “Kinema” AKA vakaro metu bus pagerbti kino industrijos dalyviai, kurių darbai lietuvių kino kūrybos sklaidos srityje šįmet buvo reikšmingiausi, labiausiai pastebimi užsienyje ir Lietuvoje.

Retas apdovanojimų renginys ar kino festivalis pastebi prodiuserių indėlį. AKA apdovanojimai už sklaidos rezultatus yra labai svarbūs, jie ištraukia iš šešėlio tuos,  kurių rūpesčiai ir darbas nesibaigia nei per filmavimo uždarymo vakarėlį, nei po aplodismentais palydimų premjeros akimirkų. Džiaugiuosi pati sulaukusi įvertinimo ir galėdama su puikiais rezultatais pasveikinti tikslingai dirbančius kolegas“,- sako pernai už Marato Sargsyano dokumentinio ilgametražio filmo „Tėvas“ sklaidą apdovanota prodiuserė, šįmet AKA apdovanojimų žiuri narė Dagnė Vildžiūnaitė.

Atviro visiems kūrėjams, siekiantiems kurti aukštos meninės kokybės ir patrauklius žiūrovams filmus, AKA suburta žiuri komisija renka nominantus ir laureatus iš visų kino industrijos dalyvių. Pagal apdovanojimo nuostatus tas pats kino industrijos dalyvis du kartus iš eilės gali būti apdovanojamas, bet  tik už skirtingų kūrinių sklaidą ar veiklą. Šįmet žiuri darbe dalyvavo prodiuserė D. Vildžiūnaitė, kino kritikė, „Verslo žinių“ apžvalgininkė Rasa Paukštytė, TV žurnalistė, kino kritikė Izolda Keidošiūtė  (komisijos pirmininkė).

„AKA apdovanojimas labai reikalingas, nes tiesiog ne visi suvokia kas yra filmo prodiuseris. Daugeliui atrodo, kad jis tik organizuoja filmavimus. pildo paraiškas finansavimui gauti. O ir patys prodiuseriai dažnai pamiršta, kad baigtas filmas yra naujų iššūkių pradžia. Laukia sunkus ir kruopštus darbas: rasti kelią, kuris filmui padės surinkti kuo daugiau pagyrų ir prizų. Laimei, profesionalų, ieškančių geriausių galimybių parodyti ir išreklamuoti savo filmą ar savo veiklą, daugėja. Tikimės, kad AKA apdovanojimų nominacijų bus vis daugiau ir vis sunkiau bus išrinkti geriausius, “- sako žiuri pirmininkė I. Keidošiūtė.

Apdovanojimui „Kino ruporas 2014“ nominuota filmų „Neeuklidinė geometrija“ (rež. S. Jakaitė, S. Masteikaitė, „Nerutina“) ir „Ekskursantė“ (rež. A. Juzėnas, „Cinemark“) sklaida užsienio renginiuose, prodiuserės Marijos Razgutės indėlis į trumpametražio kino („Triukšmadarys“,rež. Karolis Kaupinis, „Šuns dienos“, rež. I. Veiverytė) tarptautinę ir nacionalinę sklaidą, Vilniaus kino festivalis „Kino pavasaris“, populiarinantis pasaulio lietuvių kino kūrybą, „Meno avilys“, pristatatęs lietuviškos dokumentikos klasiką užsienyje,  studijos „Nominum“ darbas, garsinant  ir platinant filmą „Radviliada“.

Laureatai bus paskelbti gruodžio 29 d., jiems bus įteiktas prizas „Kino ruporas 2014” ir du diplomai.  

Ankstesniais metais AKA  apdovanojimai buvo įteikti už filmų „Aurora“ (rež. K. Buožytė, „Tremora“), „UB Lama“ (rež. E. Vertelytė, „Nominum“), „Tėvas“ (rež. M. Sargsyanas, „Just a moment“),  „Pokalbiai rimtomis temomis“ (rež. G. Beinoriūtė, “Monoklis“), „Liza, namo!“ (rež. O. Buraja), „Lošėjas“ (rež. I. Jonynas, Uljanos Kim studija) sklaidą.

Komentarai