Oficialioje „Berlinalės“ programoje „Panorama“ - lietuviškas vaidybinis filmas „Sangailė“ (papildyta)

lfc.lt
2015 sausio 16 d.

Vasario mėnesį vyksiančiame kasmetiniame 65-ame Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, oficialioje „Panoramos“ programoje pakviesta dalyvauti ir lietuviška juosta - tai režisierės Alantės Kavaitės ilgametražis vaidybinis filmas „Sangailė“. Filmo kūrybinė grupė „Berlinalėje“ švęs europinę premjerą. Festivalis vyks vasario 5-15 dienomis.

Tarptautinė „Sangailės“ premjera įvyks sausio mėnesį Tarptautiniame Sandance festivalyje JAV. Šiame festivalyje lietuviškas filmas konkursinėje vaidybinių filmų programoje varžysis pirmą kartą.

„Labai džiaugiamės, kad filmas pateko į vieną iš Berlyno festivalio konkursinių programų. Taip pat, kad filmo aktorė Aistė Diržiūtė festivalio metu atstovaus Lietuvą kaip Rytų Europos kylanti žvaigždė – ji pateko tarp 10 finalininkų „Shooting Stars" konkurse. Tai reiškia, kad aktorei, o kartu ir Lietuvai, kino profesionalai ir žiniasklaida Berlyne skirs daug dėmesio", - sako viena iš filmo prodiuserių Živilė Gallego.

Alantės Kavaitės režisuotas filmas „Sangailė"  pasakoja apie dvi paaugles mergaites (akt. Julija Steponaitytė ir Aistė Diržiūtė) – jų išgyvenimus brandos periodu, seksualumo ieškojimus ir savo baimių įveikimą. Filmas labai vizualus, jame užfiksuoti ir kvapą gniaužiantys akrobatiniai lėktuvų manevrai – juos filme atliko žymiausias Lietuvos lakūnas ir pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas Jurgis Kairys.

„Geresnės metų pradžios Lietuvos kinui ir jo gerbėjams ir negalėtume įsivaizduoti. „Sangailės" pasaulinė premjera JAV vykstančiame „Sundance" kino festivalyje ir Europos premjera viename svarbiausių senojo žemyno festivalių yra itin stiprus derinys, žadantis išties sėkmingą filmo kelionę", – sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Filmo režisierė Alantė Kavaitė jau daugiau nei dvidešimt metų gyvena ir kuria Prancūzijoje. Kaip pilnametražio filmo režisierė ji debiutavo 2007 m. mistine drama „Ecoute le Temps“ („Laiko garsai“).  

Vaidybinį filmą „Sangailė" prodiusavo kompanija „Fralita Films" kartu su prancūzų kompanija „Les Films d'Antoine", taip pat prisidėjo olandų prodiuserių kompanija  „Viking Films". Filmo gamybą  Lietuvoje  parėmė Lietuvos kino centras.  

Komentarai