Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje - teatro ir kino dailininkės Gražinos Remeikaitės paroda

LTMK inf.
2015 sausio 23 d.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje š. m. sausio 29 d. atidaroma teatro ir kino dailininkės Gražinos Konstancijos Remeikaitės paroda, kurioje bus galima susipažinti su beveik keturis dešimtmečius apimančia dailininkės kūryba. Ši paroda 2014 metais pirmą kartą buvo pristatyta gimtajame G. K. Remeikaitės krašte, Kėdainiuose, buvusioje sinagogoje įsikūrusiame Daugiakultūriame centre. Ekspozicijoje bus galima pamatyti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus naujai įsigytus dailininkės kostiumų eskizus – virš penkiasdešimt teatro spektakliams ir kino filmams kurtų darbų, orginalius pirmojo dailininkės spektaklio A. Strindbergo dramos „Mirties šokis“ (rež. J. Miltinis, 1973), kino filmo „Anglų valsas“ (rež. G. Lukšas, 1982) ir kabareto įkvėptos J. Offenbacho operetės „Gražioji Elena“ (rež. L. M. Zaikauskas, 1989) kostiumus.

G. K. Remeikaitė - teatro ir kino dailininkė, kostiumų kūrėja aktyviai dirbusi nuo 1962 iki 2001 metų. Ji viena iš pirmųjų dizainerių 1962-aisiais pradėjusių dirbti Vilniaus modelių namuose ir taip prisidėjusių prie pirmus žingsnius žengiančios lietuviškos mados istorijos. 1973 metais G. K. Remeikaitė debiutavo kaip teatro dailininkė – sukūrė kostiumus Panevėžio dramos teatre pastatytai A. Strindbergo dramai „Mirties šokis“. Šį spektaklį režisavo Juozas Miltinis, su kuriuo dailininkė pastatė ne vieną spektaklį ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Kaip kostiumų kūrėja dailininkė prisidėjo prie profesionalaus lietuviško kino istorijos. Bendradarbiavo su žymiais Lietuvos kino režisieriais – Gyčiu Lukšu, Arūnu Žebriūnu, Algirdu Dausa ir Algimantu Kundeliu.

Gražina Konstancija Remeikaitė sukūrė kostiumų eskizų daugiau nei dvidešimčiai kino filmų ir trisdešimt šešiems teatro pastatymams. Dailininkės kūryba 2011 metais įvertinta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Paroda veiks iki vasario 28 d.

 

Nuotraukoje - dailininkės G. Remeikaitės kostiumų eskizo "Seklio Kalio nuotykiams" (rež. A. Žebriūnas) fragmentas.  

 

 

Komentarai