Mokesčių paskata kinui šiemet į Lietuvą gali pritraukti kino produkcijos už 15 milijonų eurų

LKC inf.
2015 sausio 29 d.

Pernai pradėjusi veikti mokesčių paskata kino gamybai jau rodo pirmuosius rezultatus, tačiau paskatą administruojantis Lietuvos kino centras proveržio tikisi šiemet. Tikimasi, kad 2015-aisiais mokesčių paskata kinui į Lietuvą gali pritraukti kino produkcijos už 15 milijonų eurų.

„Vien iki šiol gautose paraiškose numatomos Lietuvoje šiemet patirti išlaidos siekia 15 milijonų eurų. O sprendžiant iš gausaus praėjusiais metais gauto paraiškų kiekio, tikime, kad šiemet paskata sieks pasinaudoti dar daugiau kino kūrėjų ir gamintojų“, – sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Nuo praėjusių metų pradžios Lietuvos kino centras yra gavęs 25 kino gamintojų paraiškas pasinaudoti paskata. 21 projektui jau suteikta filmą kvalifikuojanti pažyma, reiškianti, kad filmas atitinka nustatytus kultūrinius ir gamybos kriterijus.

Iki šios dienos penki paraiškovai išbandė paskatos veikimą nuo pirmojo iki paskutinio etapo. Kino gamybai Lietuvoje jie išleido daugiau nei 3 milijonus eurų, o verslo atstovai į šiuos projektus neatlygintinai investavo daugiau nei 600 000 eurų. Remti kino gamybą pelningai dirbančias įmones skatina galimybė susimažinti apmokestinamąsias pajamas bei mokėtiną pelno mokestį.

„Pirmieji metai įrodė, kad paklausa šiai paskatai egzistuoja ir tai, kad Lietuvos kino gamintojai geba pritraukti užsienio kino produkciją į mūsų šalį bei rasti investuotojų. Tikimės, kad sklandi pradžia ir sėkmės pavyzdžiai didins užsienio partnerių ir verslo atstovų susidomėjimą bei pasitikėjimą“,  – sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Paskata naudojasi ir Lietuvos, ir užsienio kino gamintojai. Tarp gautų paraiškų – Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Suomijos, Rusijos, Vokietijos bei kitų šalių kino produkcijos.

Šią vasarą Vilniuje baigta filmuoti garsaus suomių režisieriaus Antti Jokkinen karinė drama „Kätilö”. Tai vienas iš 8 projektų, kuriems jau yra išduota investicinė pažyma. Filmą kvalifikuojančią pažymą yra gavę vieno didžiausių pasaulio transliuotojų „BBC“  Vilniuje filmuotos dramos „Eichmano šou“ (rež. Paul Andrew Williams) gamintojai. Paskata pasinaudoti sieks ir „BBC“ kuriamos 6 epizodų dramos „Karas ir taika“, kurią režisuos Thomas Francis Harper, gamintojai.

 

Apie mokesčių paskatą kinui

2014 m. sausio 1 dieną įsigaliojusios Pelno mokesčio įstatymo pataisos sudaro palankesnes filmų gamybos sąlygas mūsų šalyje. Lietuvoje filmą kuriantys gamintojai iš privačių rėmėjų gali gauti paramą, siekiančią iki 20% filmo gamybos biudžeto, o Lietuvoje pelningai veikiančios įmonės, norinčios neatlygintinai suteikti lėšų filmo gamybai, gali susimažinti apmokestinamąsias pajamas bei mokėtiną pelno mokestį. Norint pasinaudoti parama, filmas turi atitikti kultūrinio turinio ir gamybos kriterijus. Pagal suderinimą su Europos Komisija paskata veiks iki 2018 m. gruodžio 31d. Paraiškas administruoja ir daugiau informacijos teikia Lietuvos kino centras.

Komentarai