Berlynalės atgarsiai: didesnis dėmesys industrijai - produktyvios Lietuvos kino centro valandos

Parengė Jorė Janavičiūtė
2015 vasario 26 d.

Vasarį praūžęs Tarptautinis Berlyno kino festivalis – tai ne tik gausybė kino filmų, žvaigždžių ir raudonų kilimų. Taip pat tai vienas svarbiausių renginių kino industrijos atstovams. Festivalio metu vyksta Europos kino mugė („European Film Market“), kurioje dalyvavo ir Lietuvos kino centro (LKC) delegacija, Lietuvos stende pristačiusi šalį ir jos filmus.

Pasak LKC atstovės Daivos Jurkonytės, Lietuvos stendas „Lithuanian Films“ tarptautinėje Berlyno kino mugėje EFM 2015 buvo pastebimas dėl išskirtinio dizaino ir ypatingai traukė lankytojų dėmesį, sulaukė nemažai komplimentų.  LKC atstovės duomenimis, Lietuvos stendą per vieną mugės dieną aplankydavo maždaug nuo 50 iki 150 žmonių. „Taigi, per aštuonias stendo veiklos dienas Lietuvos stendą aplankė apie 800 lankytojų“, – sakė D. Jurkonytė.

Jos nuomone, šiemet jautėsi didesnis industrijos atstovų dėmesys Lietuvos stendui, tam įtakos turėjo Lietuvos-Prancūzijos bendros gamybos filmo „Sangailė“ (rež. Alantė Kavaitė) sėkmė. „Stendo lankytojai taip pat domėjosi lietuviškais vaidybiniais filmais, filmavimo lokacijomis, ieškojo Lietuvos prodiuserių, pasiruošusių bendradarbiauti ir įgyvendinti koprodukcijas. Taip pat Lietuvoje veikiančiomis aktorių atrankos agentūromis“, – vardino ji.

Ji pastebėjo, kad išskirtinis dėmesys buvo skiriamas animacijos ir filmų vaikams srities produkcijai, trumpametražiams filmams.

„Taip pat tarptautines koprodukcijas įgyvendinantys prodiuseriai ypatingai domėjosi Lietuvoje veikiančios mokesčių lengvatos schema, jos pritaikymo atvejais. Koprodukcijoms partnerių Lietuvoje ieškojo prodiuseriai iš Italijos, Ukrainos, Suomijos, Kanados ir kitų šalių“, – teigė D. Jurkonytė.

Lietuvos stende vyko ne vienas Lietuvos industrijos atstovų susitikimas su galimais ir esamais partneriais, užsienio festivalių ir kino industrijos organizacijų vadovais bei atstovais, buvo derinami ateities planai ir bendradarbiavimo galimybės. Pasak LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėjos Lianos Ruokytės-Jonsson, Lietuvos prodiuseriai džiaugėsi, kad stende specialiai verslo susitikimams buvo skirtos patogios vietos, o planuoti kontaktai mezgėsi intensyviai ir efektyviai.

Kaip pasakojo L. Ruokytė-Jonsson, Lietuva šiais metais pirmą kartą bendradarbiavo su Koprodukcijų muge ir ten pristatė Lietuvos kino industriją bei mokestinę lengvatą filmų gamybai. „Lietuva buvo šalis viešnia viename iš mugės renginių, kuriame susirinkusiai tarptautinei publikai prisistatė kartu su Brazilijos, Lenkinos, Olandijos ir Belgijos atstovais. Mokestinę lengvatą kinui pristatė LKC direktorius Rolandas Kvietkauskas ir prodiuseris Ramūnas Škikas“, – sakė ji.

Anot jos, po šio renginio dar labiau padidėjo kitų šalių kino prodiuserių susidomėjimas Lietuvos stendu, gamybos Lietuvoje ir koprodiusavimo su Lietuvos kino industrijos atstovais, galimybėmis.

„Bendradarbiavimu su Lietuva domėjosi ir dėl realių projektų vystymo tarėsi Latvijos, Estijos, Prancūzijos, Belgijos, Lenkijos, Olandijos, Vokietijos ir kitų šalių atstovai: „Fashion TV“, BBC ir kitos įmonės“, – teigė LKC atstovė D. Jurkonytė.

Stende vyko susitikimai su festivalių ir kino mugių vadovais ar programų sudarytojais. „Dėl bendradarbiavimo galimybių bendrauta su San Sebastiano IFF, Kanų, Karlovi Varų, Berlynalės, Varšuvos, Krokuvos, Vroclavo, Lokarno, Kanados „Hot Docs“, Vokietijos „GoEast“,  „DOK Leipzig“ ir „Cottbus“, Kijevo „Molodist“, Niono „Visions du Reel“, Majamio, Liubeko, Triesto, Hamburgo, Vienos, Liuksemburgo, Berlyno „Interfilm“, Olandijos „Go Short“ ir kitų festivalių, kino mugių ir programų atstovais“, – džiaugėsi L. Ruokytė-Jonsson.

Taip pat, pasak jos, vyko susitikimai su Lenkijos, Švedijos, Suomijos, Estijos, Norvegijos, Gruzijos, Liuksemburgo, Izraelio, Slovėnijos, Vengrijos, Kroatijos kino institutų atstovais filmų skaidos ir tarptautinio bendradarbiavimo srityje.

„Bendravome su atstovais iš Europos kino sklaidos tinklo „European Film Promotion“, Rytų ir Centrinės Europos filmų sklaidos tinklo „Film New Europe“, TV kanalo „Eurochannel“ (kuriame 2015 m. lapkričio mėnuo skirtas Lietuvos kino pristatymui – „Lithuanian Month“), su leidiniais „Variety“, „Cineuropa“, „Movie Scope“, „Cannes Market News“, – sakė L. Ruokytė-Jonsson.

LKC atstovai taip pat dalyvavo „Shooting Stars“ atrinktų finalininkų pristatymo užsienio žiniasklaidai ir kino industrijai renginiuose bei susitikimų programoje. 

Komentarai