Kanų festivalio paralelinėje programoje „Dvi režisierių savaitės“ - režisieriaus Šarūno Barto naujausias filmas

LKC inf.
2015 balandžio 21 d.

Gegužę vyksiančiame 68-ajame tarptautiniame Kanų kino festivalyje dėmesio netruks ir Lietuvai. Vieno žymiausių Lietuvos režisierių Šarūno Barto naujausias filmas „Peace to Us in Our Dreams“ atrinktas į festivalio paralelinę programą „Dvi režisierių savaitės“ („Director’s Fortnight“). Festivalyje įvyks filmo pasaulinė premjera.

Filme pasakojama apie vyrą, jo paauglę dukterį ir vyro draugę, kurie vieną vasaros dieną atvažiuoja į kaimą praleisti savaitgalio. Vyro ir jo jaunosios draugės santykiai sudėtingi. Šešiolikmetė vyro dukra sunkiai išgyvena suaugusiųjų santykių krizę, ji jaučiasi vieniša ir atstumta. Ji gyvena savo paslapčių ir fantazijų pasaulyje. Nuo vaikystės ji draugauja su kaimiečiu berniuku, su kuriuo sodyboje kartu leidžia dienas. Vieną kartą berniukas iš medžiotojų pavagia medžioklinį šautuvą su optiniu taikikliu. Kaime prasideda gaudynės.

Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Ina Marija Bartaitė, Edvinas Goldšteinas, Šarūnas Bartas, Lora Kmieliauskaitė. Filmą gamino Lietuvos kino gamybos įmonė Studija „Kinema“, Prancūzijos „Kinoelektron“ ir Rusijos „Lookfilm“. Filmo prodiuseriai – Jurga Dikčiuvienė, Šarūnas Bartas, Janja Kralj, Aleksandr Plotnikov.

„Džiaugiuosi, kad galime pristatyti naujausią Šarūno Barto darbą  Kanų kino festivalio programoje „Dvi režisierių savaitės“. Čia patys išrankiausi kino žiūrovai kasmet turi galimybę pamatyti autorinio kino meistrų darbus,  pratęsti užsimezgusią pažintį su pamėgtų kūrėjų darbais, atrasti naujus vardus“, – sako filmo prodiuserė Jurga Dikčiuvienė.

„Dvi režisierių savaitės“ yra nepriklausomai organizuojama paralelinė Kanų festivalio programa, kurioje nėra oficialaus konkurso, bet tarptautinės organizacijos deleguoja savo žiuri komisijas ir skiria nepriklausomus apdovanojimus. „Dviejų režisierių savaičių“ tikslas – atrasti naujus režisierius ir suteikti deramą pagarbą jau išgarsėjusiems autoriams.

Taip pat šiandien oficialiai paskelbta, jog filmo „Sangailės vasara“ prodiuserė Živilė Gallego kartu su devyniolika veikliausių prodiuserių iš visos Europos atrinkta dalyvauti Kanų kino festivalio metu vyksiančiame renginyje „Producers on the Move“.

Jau šešioliktus metus vykstančio Europos kiną populiarinančios organizacijos „European Film Promotion“ (EFP) renginio tikslas – skatinti ilgalaikį Europos šalių bendradarbiavimą kino srityje. Svarbiausi dalyvių atrankos kriterijai – tarptautinė bendros gamybos ir premjerų patirtis už gimtosios šalies ribų.

Filmas „Sangailės vasara“ (rež. Alantė Kavaitė) – bendra Lietuvos, Prancūzijos ir Nyderlandų gamyba. Šiais metais filmas pristatytas Sundance kino festivalyje JAV bei Berlyno tarptautiniame kino festivalyje, Vokietijoje.

„Labai džiaugiuosi galėdama dalyvauti šiame EFP renginyje ir prisijungti prie Europos prodiuserių tinklo. Tai suteikia galimybę realizuoti daugiau idėjų tarptautinėje arenoje ir rasti partnerių jau rengiamų projektų įgyvendinimui. Kanuose ketinu pristatyti filmo „Emilija“ projektą (rež. Donatas Ulvydas) ir tikiuosi juo sudominti kitų šalių prodiuserius,“ – sako „Fralita Films“ direktorė ir prodiuserė Živilė Gallego.

„Lietuvos kino centras tapo „European Film Promotion“ savarankišku nariu prieš pusantrų metų ir nuo pat pradžių aktyviai naudojasi organizacijos vykdomomis programomis bei iniciatyvomis. Teikėme Živilės kandidatūrą „Producers on the Move“ programai ir tikimės, kad dalyvavimas jai bus naudingas bei sulauksime naujo, stipraus projekto“.

Kasmet „Producers on the Move“ renginyje gimsta keli tarptautiniai bendri projektai. Praėjusių penkerių metų „Producers on the Move“ dalyviai su kolegomis įgyvendino 19 bendrų projektų, tokių kaip neseniai ekranuose pasirodžiusi Bobbie Peerso juosta „Dirkas Omas: Išnykstantis iliuzionistas“ („Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant“), kurią prodiusavo Norvegijos, Vokietijos ir Švedijos prodiuseriai. Renginį remia Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ ir EFP organizacijos nariai, kuriuo yra Lietuvos kino centras.

Komentarai