Animacijos kūrimo paslaptis vaikams „Skalvijoje“ atskleis Rasa Joni

"Skalvijos" inf.
2015 balandžio 24 d.

Vaikai – bene smalsiausi kino teatrų lankytojai. Dar nespėjus pasibaigti seansui, jie suaugusiuosius apiberia tūkstančiais klausimų. Vieni nori sužinoti istorijos priešistorę, kitiems rūpi iki galo išsiaiškinti personažų poelgių motyvus, dar kiti įnikę klausinėja apie filmuko kūrimo technikas. Būtent pastariesiems smalsuoliams „Skalvijos“ kino centras skiria šio šeštadienio „Karlsono kino“ seansą (14 val.) Animacijos kūrimo paslapčių ir „triukų” juos mokys animatorė ir dalininkė Rasa Joni.

Ką veikia animatorius? O režisierius? Kaip kuriamas animacinis filmas? Ar galiu animacinį filmą sukurti pats vienas? Kaip tai padaryti? Kiek tai užtruks? Į šiuos ir dar kitus įdomesnius klausimus animatorė Rasa Joni tikrai ras atsakymą. Svarbiausia, parodys, iš ko randasi aniamcija.

Dirbtuvėlių metu vaikai galės įpūsti gyvybės ne tik jau Rasos Joni sukurtiems personažams (pati animatorė labai mėgsta piešti dryžuotus ilgaausius, dar gėles, debesis ir taškuotus katukus), bet ir patys nusipaišyti būsimo filmuko herojų. Gal tai bus taip mėgstamas gauruotas meškinas, o gal pavasarį linksmai sveikinanti pempė? O gal... čia paliksime vietos jūsų fantazijai.

Kad būtų dar aiškiau, kaip gimsta animacija, vaikai galės pasižiūrėti pačios animatorės sukurtus animacinius filmus ir išgirsti, kaip Rasai Joni sekėsi juos kurti. Pirmasis – „Uodega“. Tai smagi animatorės interpretacija klasikinės Kosto Kubilinsko eiliuotos pasakos „Kaip vilkas uodegą prišalo“ interpretacija. Čia sutiksime išradingą gudrią laputę ir nieko blogo nenorintį vilką.

Antrasis filmukas „Brolis Bebe" – tai pamokanti gerumo, meilės ir rūpestingumo vienas kitam pasaka. Jos herojai – mažasis broliukas Bebe, tris sesutės ir alkanoji žiežula. Šis filmukas sukurtas plokščiosios marionetės technika, jis išsiskiria originalia ir linksma muzika (kūrė Martynas Tamulis ir Jonas Jurkūnas). “Brolį Bebe” įgarsino būrys gerai žinomų aktorių: Sandra Latanauskaitė, Larisa Kalpokaitė, Pranas Ferdinandas Jakšys, Dalia Michelevičiūtė, Greta Subatavičiūtė.

Rasa Joni yra profesionali animacinių filmų kūrėja, dailininkė, iliustratorė, vaikiškų knygelių autorė. Savo kūrybą menininkė pristato tarptautiniuose ir vietiniuose festivaliuose, parodose, mugėse.

Rasos Joni kūrybinės dirbtuvės ir jos animacinių filmų peržiūra vyks šeštadienį, balandžio 25 d. 14 val. Bilietų kainos tėveliams – 2,32 Eur. (8 Lt), vaikams – 1,74 Eur. (6 Lt) (nuolaida vaikams taikoma tik “Skalvijos” kasoje).

Filmuko „Brolis Bebe“ anonsas https://vimeo.com/20298122

Nuotraukoje - R. Joni animacinio filmo „Brolis Bebe“ kadras. 

Komentarai