„Lietuvos dokumentinio kino antologija“ – didžiausio festivalio, skirto kino paveldui DVD apdovanojimų finalininkė

"Meno avilio" inf.
2015 gegužės 18 d.

Naujas VšĮ „Meno avilys“ DVD leidinys „Lietuvių dokumentinio kino antologija“ pateko į Bolonijoje (Italija) vykstančio tarptautinio festivalio „Il Cinema Ritrovato“ („Sugrąžintas kinas“) geriausių kino DVD apdovanojimų finalininkų gretas. Nuo 1986-ųjų metų gyvuojantis unikalus festivalis yra skirtas kino klasikai, paveldui ir istorijai - pamirštiems, mažai žinomiems, iš naujo atrastiems ir restauruotiems filmams. Birželio 27-  liepos 4 dienomis vykstantį festivalį organizuoja Fondazione Cineteca di Bologna, vienas žymiausių kino išsaugojimo ir restauravimo fondų.

„Il Cinema Ritrovato“ DVD apdovanojimai siekiantys aktualinti kino paveldą šiais metais organizuojami  12-ą kartą. Festivalio metu apdovanojimų komisija, sudaryta iš kino tyrinėtojų ir kūrėjų, paskelbs penkių kategorijų nugalėtojus. „Lietuvių dokumentinio kino antologija“ varžysis su 37 finalininkais iš daugiau nei dešimt šalių.

„Lietuvos leidybinis kino projektas pirmą kartą atsiduria pasauliniame kino tyrinėtojų dėmesio centre. Tai yra didžiulis Lietuvos kino ir kino bendruomenės įvertinimas. Vien tik tai, jog mes patekome tarp didžiausių, garsiausių pasaulio kino institucijų tokių, kaip British Film Institute, The Criterion Collection, Pathé Distribution, Deutsches Filminstitut ir kt. gretas, rodo profesionalumo įvertinimą ir tarptautinės bendruomenės domėjimąsi lietuvių kinu“, – teigia projekto kuratorė Lina Kaminskaitė-Jančorienė.

„Lietuvos dokumentinio kino antologija“ – tai pirmas šiuolaikinėmis kino paveldo išsaugojimo praktikomis: filmų restauravimu, išsaugojimu ir sklaida, besiremiantis projektas Baltijos šalyse. DVD rinkinyje, lietuvių - anglų kalbomis išleistame kataloge pristatomi svarbiausi lietuvių dokumentiniai filmai nuo autorinės dokumentikos ištakų 7-dešimtmetyje iki pirmaisiais nepriklausomybės dešimtmečiais kūrusios „lūžio“ kartos.

Leidinio DVD rinkinyje VšĮ „Meno avilys“ iniciatyva suskaitmeninti ir restauruoti R.Verbos, H.Šablevičiaus, A.Grikevičiaus, V.Starošo, E.Zubavičiaus, A.Stonio, A.Matelio, A.Maceinos, K. ir D. Matuzevičių dokumentiniai filmai. Siekiant išsamiau pristatyti Lietuvos dokumentiką, bendradarbiaujant su Anthology Film Archives ir Moskwood Media, į rinkinį įtraukti ir J.Meko, Š.Barto filmai, bendradarbiaujant su projekto partneriu LRT – H.Šablevičiaus filmas.

Už lietuvių kino paveldo skaitmeninimą ir restauravimą VšĮ „Meno avilys“ kino operatorių „Ąžuolo“ apdovanojimuose šiais metais pagerbtas operatorių dėkingumo prizu. Už lietuvių meninės dokumentikos klasikos atvėrimą pasauliui „Sidabrinė gervė 2014“ apdovanojimuose nominuotas profesinės meistrystės kategorijoje. 

Lietuvoje DVD leidinio „Lietuvos dokumentinio kino antologija“ pristatymas įvyks šių metų rudenį, tarptautiniame Vilniaus dokumentinių filmų festivalio metu. 

Komentarai