AVAKA lengvina autorių gyvenimą: rengiama teisinė sutartis, kuria galės naudotis visi

AVAKA inf.
2015 gegužės 22 d.

Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA tęsia nemokamų seminarų ciklą, kino ir televizijos autorius bei prodiuserius šviečiantį apie autorių teises, socialines garantijas, finansinius aspektus ir kt. Gegužės 28 dieną Vilniaus mokytojų namuose vyksiančiame seminare teisininkas dr. Ąžuolas Čekanavičius pateiks rekomendacijas sutarčių sudarymui.

„Bendroji tendencija yra ta, kad autoriai atsiriboja nuo teisinių dalykų ir sutarties sudarymo stadijoje su kontrahentais net nekalba apie daug aspektų, kurie tampa labai svarbūs ir aktualūs vėliau, - teigia advokatas dr. Ą.Čekanavičius. - Dažnai sprendžiant atsiradusias problemas, susijusias su kūrinio panaudojimu, perduotų teisių apimtimi, išaiškėja situacija, kad apie daugelį dalykų sutarties šalys nekalbėjo ne tik sudarydamos sutartį, bet ir visą jos vykdymo laikotarpį. Jų neaptarimas sutartyje dažnai lemia atitinkamas teisines pasekmes, kurios netenkina vienos iš sutarties šalių. Tai ir yra esminė klaida.“

Pasak būsimojo seminaro lektoriaus, svarbiausia yra suprasti susitarimo esmę ir būti tikram, dėl ko yra susitarta.

„Jeigu autorius visiškai supranta, kad už fiksuotą atlyginimą perduoda autorių turtines teises į kūrinį visam autorių teisių galiojimo laikotarpiui - puiku! Bet jeigu autorius nori perduoti teises tik Lietuvos teritorijoje, arba nori atlyginimą susieti su tam tikru kūrinio panaudojimo mastu ateityje, tada tai jau reikia atskirai numatyti, - sako teisininkas. - Be abejo, yra esminės sutarties sąlygos, be kurių sutartis apskritai nebūtų laikoma sudaryta, bet visos kitos yra jau šalių susitarimo dalykas.“

AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas įsitikinęs, kad autorių ir prodiuserių darbą labai palengvintų pavyzdinė sutartis, kuria remdamiesi jie nesunkiai galėtų sudaryti teisiškai pagrįstą bendradarbiavimą.

„Todėl su advokatu Ą.Čekanavičiumi parengėme rekomendacinę, šabloninę sutartį, kurios pagrindiniai aspektai ir bus pristatyti seminare. Jo dalyviai vėliau galės realiai pasinaudoti šia sutartimi savo darbe“, - sako D.Vaitiekūnas.

Tai bus jau penktasis AVAKA rengiamas seminaras iš ciklo „Kita kūrybos pusė“. Projektas dalinai finansuojamas pagal LR Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programą. Artimiausias seminaras vyks Vilniaus mokytojų namų „Svetainėje“, I aukšte, gegužės 28 dieną nuo 14 val. Registracija vyksta el.paštu projektai@avaka.lt. 

Komentarai