AVAKA interneto „erelius“ stabdys ieškiniais

AVAKA inf.
2015 rugsėjo 9 d.

Kino ir televizijos kūrėjų teises administruojanti ir  jų interesus santykiuose su kūrinių naudotojais atstovaujanti asociacija AVAKA užtikrintai tęsia kovą su filmų piratais, kurių nežabota veikla daro žalą kūrėjams. Asociacija kuria unikalią sistemą ir pradeda konkrečius teisinius žingsnius, galinčius tapti įrankiu, kuris pakeis situaciją iš esmės. 

Jau kurį laiką AVAKA aktyviai gina asociacijos narių teisėtus interesus santykiuose su internetinių puslapių administratoriais. „Šiuo metu esame parengę aiškią administravimo internete strategiją, kuri padės užtikrinti, kad mūsų asociacijos narių kūriniai nebūtų platinami internetinėse svetainėse neteisėtai. Kuriamas kompleksinis AVAKA nariams skirtas produktas, siekiant patenkinti tiek kūrėjų, tiek ir kūrinių naudotojų poreikius ir interesus, - pasakojo AVAKA direktorius Darius Vaitiekūnas. - Išanalizavę praeityje taikytą praktiką kovoje su internetiniais piratais Lietuvoje ir pasaulyje, akivaizdžiai matome, kad internetinių svetainių uždarymas nėra veiksmingas. Strategija yra skirta konkrečiam teisių gynimui, o ne „kovai su piratavimu“, kaip dažnai yra įvardijama žiniasklaidoje. Mūsų veiksmai konkretaus pažeidimo atveju leis ne tik pašalinti pažeidimą, bet ir išieškoti kompensaciją iš pažeidėjų. Dėl to kuriame unikalią interneto monitoringo sistemą, kuri padės šalinti neteisėtai skelbiamą turinį internetinėse svetainėse. Esame tikri, kad toks būdas šiandien yra pats efektyviausias ir greičiausiai įgyvendinamas, siekiant užtikrinti autorių teisių apsaugą skaitmeninėje erdvėje.“

Lietuvoje veikiantys teisės aktai yra palankūs autorių ir gretutinių teisių turėtojams, tačiau apginti pažeistas teises – gana problematiška. „Atrodo, kad teisių apsauga internetinėje erdvėje yra tik teisių turėtojų galvos skausmas. Mūsų advokatų kontora, dirbdama kartu su AVAKA, imasi šios nelengvos užduoties, - teigė advokatų profesinės bendrijos „SGKA Legal“ partneris - advokatas Linas Songaila. - Teisių pažeidėjai bus persekiojami reiškiant civilinius ieškinius teismuose. Už pažeidimus įstatymas numato teisių turėtojo pasirinkimu prisiteisti nuostolius arba kompensaciją, kurios dydį kiekvienu konkrečiu atveju nustato teismas. Procesas sudėtingas, tačiau mes stengsimės, kad jis vyktų kaip galima greičiau, paprasčiau, kad teismus pasiektų bylos dėl tokių pažeidimų, kuriuos padarę asmenys nesistengė ginčų sureguliuoti taikiai abiems pusėms priimtinu būdu. Siekiame įsitikinti, kiek yra efektyvus teisės aktuose numatytas teisminis teisių gynimo būdas, kiek teismai yra lankstūs ir operatyvūs nagrinėdami bylas dėl autorių ir gretutinių teisių pažeidimo internetinėje erdvėje. Vėliau šią informaciją apibendrinsime ir pateiksime asociacijai AVAKA, kad ji inicijuotų ATGTĮ pakeitimus.“

„Esame su antstoliu užfiksavę pažeidimus, kai kūriniai neteisėtai platinami torrent klientų. Aktyvaus monitoringo metu nustatėme pažeidimus internete, kai interneto vartotojai neteisėtai dalinosi mūsų asociacijos narių filmu „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“. Pagal internete platinamo filmo „Hash“ indeksą antstoliai konstatavo pažeidimą ir buvo nustatyti konkretūs asmenys, platinantys šį filmą. Rengiame civilinius ieškinius teismui dėl patirtos žalos“, - teigė D. Vaitiekiūnas.

Tolimesni veiksmai pateiks daugiau atsakymų į tai, kaip veikia Lietuvos Respublikos įstatymai ir kas atsakingas už neteisėtą kūrinių platinimą.

„Interneto vartotojai pažeidinėja mūsų atstovaujamų kūrėjų teises, nors mes interneto svetainių administratorius nuolat informuojame, kad savo vartotojus informuotų apie galimus ieškinius ir civilinę atsakomybę, kompensacijos dydį dėl galimo pažeidimo. Todėl dar kartą visų interneto vartotojų prašome naudotis kūriniais tik teisėtais būdais, kurių pasirinkimas tikrai yra. Šiuo metu laukiame dar vieno didžiausių Lietuvos Torrent P2P tipo tinklalapio administracijos sprendimo šalinti filmą. Jei nešalins įstatymų nustatyta tvarka, prieš vartotojus, kurie skleidžia filmą (seeder‘ius) taip pat imsimės atitinkamų teisinių veiksmų“, - kalbėjo D. Vaitiekūnas.

Komentarai