Anykščiuose vyksta dokumentinio kino šventė (vaizdo įrašas: Audrius Stonys "Felix'o" ceremonijoje 1992 m.)

EDOX inf.
2015 spalio 3 d.

Anykščių koplyčioje, šiam savaitgaliui virtusioje tikru kino teatru, bus parodyta bene 20 dokumentinių filmų iš viso pasaulio, kurie pelnę apdovanojimus bei nominuoti daugiau kaip 60-tyje pasaulinio garso kino festivalių, tokių kaip Oskarai, Amsterdamo, Europos kino akademijos, Amerikos režisierių gildijos, Sundance.

Festivalio EDOX 2015 atidaryme penktadienį  dalyvavo pasaulinio garso švedų režisierius, Gotenbergo, Krokuvos, Kanų festivalių laureatas Magnus Gertten, ir vyko jo naujausio filmo – premjeros Lietuvoje – „Kiekvienas veidas turi vardą“ pristatymas. Šiomis dienomis tai, ko gero, vienas labiausiai laukiamų filmų tarptautiniuose kino festivaliuose. Jame pasakojama neįtikėtina istorija, prasidėjusi dar 1945-ais metais, kuomet į Malmės uostą Švedijoje iš koncentracijos stovyklos Vokietijoje buvusius karo belaisvius keltas atplukdė į „pažadėtąją žemę“. Be galo jautrūs ir istoriškai svarbūs užfiksuoti kadrai filmo siužetą nukreipia netikėta linkme, neleisdami žiūrovui atsikvėpti iš netikėtumo.

Taip pat atidaryme parodytas siurprizas žiūrovams - filmuota medžiaga iš 1992m. Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonijos. Tai seni archyviniai kadrai, kuriuose režisierius Audrius Stonys prieš 23-ejus metus atsiima Europos Oskarą Berlyne už vieną pirmųjų savo dokumentinių filmų – „Neregių žemė“. „Tada mes, rodos, nesupratom ir neįvertinom, kas įvyko ir kokios tai svarbos įvykis Lietuvai, o dabar – lyg užmiršom, nors dešimtys tūkstančių stebi tas „Oskarų“ (Amerikos ar Europos) apdovanojimų ceremonijas. Be to, kas mane ypač jaudina, Audrius, atsiimdamas apdovanojimą transliuojant tiesiogiai Europoje, kreipiasi ir jaudinančią padėkos kalbą pirmiausiai pasako lietuviškai nustėrusiai elitinei kino bendruomenei. Padarydamas keistą pauzę transliacijoje, nes niekas nežino ir nesupranta lietuviškai ir nesugeba versti (įstabi pauzė), po to jis išverčia angliškai tai, ką sakė lietuviškai. Tai akimirkos, kurios įkvepia ir jaudina – ir dabar gal net labiau nei tada“ – savo įspūdžius pasakoja festivalio meno vadovas ir programos sudarytojas Arūnas Matelis.

Tradiciškai EDOX 2015 festivalis pasikviečia ir į programą įtraukia Anykščių Jono Biliūno gimnazijos kino klubo narių kūrybą. Šiemet jaunųjų Anykščių kino kūrėjų trumpametražių filmų bus parodyta net devyni.

Kaip ir kasmet, festivalis EDOX yra įsteigęs apdovanojimus geriausių festivalyje rodytų filmų režisieriams. Lietuviškų filmų programą vertins žiuri, o užsienio programa yra patikėta publikos įvertinimui. Laimėtojai apdovanojami specialiais režisieriaus žiemos rinkiniais – Anykščių krašto avių vilnos mezginiais. Praeitais metais EDOX kino fiestos kūrybinė grupė įsteigė dar vieną nominaciją – VYGA. Tai apdovanojimas, skiriamas režisieriui už gilesnį žvilgsnį ir juo siekiama paminėti prieš porą metų tragiškai žuvusius Anykščių šviesuolius, teatro režisierius Vytautą ir Galiną Germanavičius.

 

Komentarai