Lino Mikutos filmui „Pakeleiviai“ – dar vienas įvertinimas

Rengėjų inf.
2015 spalio 8 d.

Geriausiu lietuvišku studentišku darbu šių metų tarptautiniame Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“ pripažintas dokumentinis Lino Mikutos filmas „Pakeleiviai“ tęsia savo sėkmingą kelionę po festivalius – šį savaitgalį Anykščiuose vykusiame dokumentinio kino festivalyje EDOX filmas  „už gilų žvilgsnį“ buvo apdovanotas VYGOS prizu.

Apdovanojimą pelnęs Lino Mikutos režisuotas ir studijos „Cloud Production“ platinamas dokumentinis filmas „Pakeleiviai“ – tai pasakojimas apie tris sušalusius tranzuotojus, laukiančius pakeleivingos mašinos niūrią žiemos dieną. Filme jie atskleidžia po nedidelę savo sielos kertelę vairuotojui, paėmusiam juos pavėžėti. Dalindamiesi savo istorijomis ir mintimis jie, vienas kito pasakojimų fone, atveria savo gyvenimus, nors vienas kito nepažįsta ir, galbūt, niekada nesusitiks. Viskas, kas juos jungia – tai ta pati mašina, tas pats vairuotojas ir tas pats kelias.

Anykščiuose EDOX festivalyje filmą pristačiusio režisieriaus žiūrovai teiravosi kaip gi gimė tokia neįprasta filmo idėja. „Studijuodamas LMTA vaizdo režisūros specialybės magistrą gavau užduotį iš režisierius Audriaus Stonio pakalbinti keliaujančius žmones. Aš pasirinkau tranzuotojus. Iš pradžių nufilmavau vieną personažą, vėliau ir likusius. Nors užduotis nebuvo padaryti filmo, tačiau personažų tekstai tiko vienas prie kito ir gana greitai bei sklandžiai ta medžiaga susimontavo. Taip netikėtai ir gimė filmas“, – susirinkusiems žiūrovams pasakojo L. Mikuta, kuris taip pat teigė, kad jam be galo malonu būtent čia, Anykščiuose, rodyti savo filmą, nes vienas iš jo filmo personažų – pakeleivis Eimantas – į šį miestą ir keliavo. Ankstesni šio režisieriaus dokumentiniai filmai „Dzūkijos jautis“  ir „Pietūs Lipovkėje“ taip pat yra apkeliavę daugybę festivalių ir sulaukę ne vieno apdovanojimo.

Filmo prodiuserė Eglė Burbaitė džiaugėsi jau antruoju filmo apdovanojimu teigdama, kad šis filmas  žiūrovus ir žiuri paperka savo nuoširdumu. „Dokumentika – tai būdas atspindėti realybę ir apie svarbius dalykus kalbėti tiesiai bei atvirai. „Pakeleiviai“ tokie ir yra – mūsų filmo herojai nuoširdžiai atsiveria prieš juos vežusį vairuotoją – filmo režisierių, sako tai, kas jiems tuo metu svarbu ir aktualu. Labai norėčiau padėkoti filmo herojams už jų atvirumą ir likusiai komandai už jų indėlį: Monikai Sokaitei už muziką, Ivetai Macevičiūtei už garso dizainą ir Domui Petroniui už vaizdo postprodukciją. Be jų – nebūtų ir filmo, nes kinas – tai juk komandinis darbas“, – sakė prodiuserė.

Geriausias lietuviškas studentiškas filmas ir toliau tęs savo kelionę po festivalius. Šiuo metu režisierius jau vieši Rumunijoje, kur seniausiame ir prestižiškiausiame šios šalies tarptautiniame kino festivalyje „Astra Film Festival“ pristatys savo filmą. Tai bus ne tik „Pakeleivių“ tarptautinė premjera – juosta taip pat varžysis ir konkurse, pretenduodama į geriausio studentiško filmo nominaciją. Filmą greitu metu galės išvysti ir Vokietijos žiūrovai – jau penktą kartą Berlyne vykstančiame lietuviško kino festivalyje „Litauisches Kino Goes Berlin“ filmas bus parodytas spalio 10 dieną kino teatre „Filmrauschpalast“. 

 

Komentarai