Prasideda „Tindirindis“: nekomercinė animacija iš viso pasaulio, lietuvių debiutai, teminės programos

"Tindirindžio" inf.
2015 lapkričio 26 d.

Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis 2015“ jau tryliktą kartą lapkričio 26–29 dienomis kviečia žiūrovus į Vilniaus kino sales, kur bus rodomi geriausi nekomercinės animacijos filmai iš viso pasaulio.

Vienintelis Lietuvoje vykstantis animacinių filmų festivalis džiaugiasi galėdamas pristatyti garsių animacijos meistrų ir jaunimo filmus, apdovanotus pagrindiniais prizais didžiausiuose pasaulio festivaliuose, pradedant Anesi, Štutgarto, Zagrebo, Hirosimos festivaliais ir baigiant Varnos, KROK, Suzdalės festivaliais. Šių festivalių laureatai tikrai papuoš šių metų „Tindirindžio“ festivalį. Kaip ir kiekvienais metais, organizatoriai stengsis supažindinti su animacijos meno subtilybėmis. Bus parodytos Witold Giersz, Oleksander Bubnov retrospektyvinės programos, kurių metu žiūrovai galės susitikti su autoriais, taip pat Vilniuje su animacinių filmų profesionalais bus organizuotos kūrybinės dirbtuvės, kurių tema „Muzika ir animacija. Baleto, operos ir animacijos menų sąsajos“. Šiemet kūrybines dirbtuves Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje praves Witold Giersz (režisierius), Oleksander Bubnov (režisierius), Natalija Lukinykh (dokumentinių filmų režisierė, VGIK ir SHAR aukštųjų mokyklų dėstytoja) ir Valentas Aškinis (režisierius ir animacijos dėstytojas).

Vilniuje bus parodyta keturiolika konkursinių „Tindirindis 2015“ animacinių filmų programų, kurios skirtos ir patiems mažiausiems žiūrovams, ir paaugliams, ir suaugusiems; visiems, kurie mėgsta jumorą, muziką, kurie nebijo siaubų filmų ar išsiilgusiems tikrų gyvenimiškų istorijų.

Lietuvių animacijos programoje - profesionalių lietuvių kūrėjų ir studentų darbai. Profesionalų programoje išvysime Igno Meilūno vaidybinę juostą „Miškas“ su animaciniais elementais. Tai pasakojimas apie seną atsiskyrėlį gamtininką, bandantį sugauti stebuklingus nakties šviesuliukus. Gamtininkas sukonstruoja spąstus, tačiau netrukus pats atsiduria keblioje situacijoje. Šis filmas jau pelnė „Sidabrinę gervę“.  M. Valkevičiaus filmas „Medžioklė“ apie tai, kaip medžiotojas netikėtai pats gali tapti grobiu, o filmas „RGB“ apie spalvų ir formų konkurenciją, kas ką. V. Malčiaus siurrealistinė juosta „Erdvė per maža“ sprendžia erdvės klausimus. Urtės Oettinger filmas „Laimės žiburys“ – tai J. Biliūno kūrinio apie didžiąją viltį ir laisvę ekranizacija. N. Valadkevičiūtė filmas „Senas laikas“ – tai A. Jegelevičiaus ir E. Mezginaitės dainos eksperimentinis klipas su pinigais, žirgais ir medumi. A. Skučo filmas „Žilvinas ir Eglė“ – tai animacinė V. Mykolaičio – Putino poemos versija apie meilę ir pasiaukojimą. 

Lietuvos aukštųjų mokyklų (VDA, VTDK, Šiaulių universiteto) studentai  pateikė puikių filmų. B. Kumžos ir J. Sutkaus filmas „Sausra“ (VTDK), jau keliuose festivaliuose apdovanotas prizais, pasakoja trijulės istoriją, kuri „šluoja“ savo gyvenimus. R. Juškauskaitė filme „Odė vienatvei“ (VTDK) mergina su „vilkišku“ skausmu išgyvena vienatvę. D. Pipiro filme „Sruoga“ (ŠU) visai kitokius nuotykius išgyvena mergina, kurios ilgi plaukai atgyja ir iškrečia įvairius pokštus. Filme „Kada“ dviratininkas pasieks susiliejimo su kalnu viršūnę.  J. Jurkevičiaus filmas „Gatvės langas“ – tai moderni Franco Kafkos apsakymo interpretacija.

Daugiau informacijos atnaujintoje svetainėje - www.tindirindis.lt

 

Wojciecho Sobczyk filmo “Vasara 2014“ kadras.

Komentarai