Berlyno kino festivalyje - lietuviški vardai ir premjera

LKC inf.
2016 sausio 22 d.

Vasario 11-21 dienomis vyksiančiame viename svarbiausių Europos kino festivalių „Berlinalė“ Lietuvos vardas bus paminėtas net kelis kartus. Oficialioje programoje „Panorama” įvyks lietuvių režisieriaus Manto Kvedaravičiaus dokumentinio filmo „Mariupolis” pasaulinė premjera, o Tomas Vengris atstovaus pirmajam Ganos kino filmui „Nakom”.

„Mariupolis” – tai filmas-esė apie industrinį uostamiestį Ukrainoje, Donecko srityje; ten kažkada gyveno graikai. Dabar kasdienybę Mariupolyje  įrėmina nuolatinis karo laukimas, jo buvimas šalia. „Vakar bombų negirdėjau, tik sprogimų atšvaitai debesyse matėsi per mano langą”, – sako filme smuikininkė. „Nemačiau sprogimų, dirbau sode”, – jai antrina Mariupolio akordeonistas. Filmas dedikuotas Mariupolio poetams ir batsiuviams, o „Berlinalės” rengėjai M. Kvedaravičiaus filmą vadina vizualiai išraiškinga pagarbos duokle į krizę panirusiam miestui.

Tai bus jau antrasis režisieriaus ir kultūros antropologo Manto Kvedaravičiaus filmas, pristatomas „Berlinalės” metu. 2011 metais festivalyje buvo prsitatytas debiutinis jo filmas „Barzakh”, pasakojančio apie Čečėnijoje dingusius žmones. Šis filmas taip pat buvo apdovanotas Ekumeninės ir „Amnesty International” žiuri prizais, apkeliavo daugybę tarptautinių festivalių, Lietuvoje pelnė „Sidabrinės gervės” apdovanojimą už geriausią metų dokumentinį filmą.

Naujausiu filmu „Mariupolis“ M. Kvedaravičius pratęsia režisieriaus realybės tyrinėjimus, siekia įvaizdinti kasdienybės detalių, jose slypinčios būties mitologijos ir politinės žinios dermę. Anot režisieriaus, „Mariupolio” sumanymas gimė besiruošiant ilgametražio eksperimentinio filmo “Stasis” filmavimo scenoms. „Pradėjus filmuoti ankstyvą 2015 m. pavasarį Mariupolis jau buvo tapęs fronto linija kare su prorusiškomis jėgomis. Buvo akivaizdu, kad šis miestas, išgyvenantis istorinius įvykius, gali pasiūlyti daugybę unikalių personažų, vietų, situacijų. Tai miestas, savyje talpinantis atskirą filmą. Sukurti jį buvo spontaniškas, bet kartu labai apgalvotas sprendimas“, – sako M. Kvedaravičius.

Dokumentinis filmas „Mariupolis” sukurtas bendradarbiaujant kino kompanijoms „Uljanos Kim studija“ ir „Extimacy Films” (Lietuva) , „Twenty Twenty Vision Filmproduktion” (Vokietija), „Rouge International” (Prancūzija), „435 Films” (Ukraina).

Kitas lietuviškas akcentas bus minimas ties filmas „Nakom”, kurio montažo režisierius ir lietuvių kilmės amerikietis Tomas Vengris. Tai yra bendras JAV ir Ganos gamybos projektas, kuris startavęs kickstarter.com platformoje 2014 pavasarį surinko daugiau nei 32 tūkst. JAV dolerių. Filmo režisieriai Kelly Norris ir TW Pittman. Lietuviškų šaknų turintis ir Amerikoje gyvenantis Tomas Vengris yra keturių trumpametražių filmų režisierius, lietuviškai kino auditorijai pažįstamas kaip 2012 metais „Kino pavasaryje“ rodyto filmo „Kalifornija“ režisierius.

Komentarai