„Tarp pilkų debesų“ filmavime - 1941-ųjų Kaunas

Rengėjų inf.
2016 gegužės 19 d.

Barzdaskutys Abraomas Wunderbaumas vietoje kavinės „Skliautai“. Bulkinė vietoj įprastai atidarytos Šokoladinės. Moterys, linguojančios gėlėtomis suknelėmis, skrybėlėti vyrai, pasidabinę dryžuotais vilnos kostiumais. Ir kareiviai su automatais, šukuojantys gatves. Taip trečiadienį atrodė Kauno Rotušės aikštė, kurioje buvo filmuojamas „Tarp pilkų debesų“, romantinė drama, kuriama pagal rašytojos Rūtos Šepetys bestselerį.

Su tarptautine komanda ir užsienio aktoriais kuriamas filmas pasakoja apie jauną merginą Liną, kuri su šeima gyvena 1941-ųjų Kaune. Mergina mėgsta piešti ir svajoja apie dailės studijas universitete, tačiau likimas negailestingas: ji su šeima, mama, tėčiu ir jaunesniuoju broliu, ištremiama į Sibirą. Nepakeliamos ir nehumaniškos gyvenimo sąlygos netrukdo įsižiebti jausmams – mergina sutinka į atšiaurų kraštą taip pat nublokštą bendraamžį Andrių.

Kaune Tarp pilkų debesų“ komanda filmuos Rotušės aikštėje, arkivyskupijos kurijos teritorijoje, prie Vytauto bažnyčios, prie Žaliakalnio funikulieriaus, Donelaičio gatvės atkarpoje ir Dainavos gatvėje prie Kauno dailės gimnazijos.

„Kine siekiame, kad mūsų darbo nesimatytų, tiesiog persikeltumėte į kitą laiką, – pasakoja filmo „Tarp pilkų debesų“ dailininkė Jurga Gerdvilaitė. Ji atskleidžia, kad scenoms Kaune teko paslėpti daug šiuolaikinio gyvenimo detalių: pakeistos visos iškabos, nuimti gatvių pavadinimai, numeriai ir ženklai, uždėtos rodyklės. Kai kuriose vietose žvyru užpiltas grindinys, pasodinti augalai, pastatytos tvoros, uždengti plastikiniai langai.

Smalsuoliai Rotušės aikštėje fotografavo filmavimams pastatytą tuomečio Sovietų Sąjungos vadovo Josifo Stalino skulptūrą. „Skulptūra aikštėje nestovėjo, bet mes ir nesiekėme tiksliai atkurti būtent šią Kauno vietą, – sako J.Gerdvilaitė. – Tiesa ta, kad tuo metu būta sovietinės simbolikos. Mes norėjome, kad žiūrovams būtų aišku, koks laikotarpis vaizduojamas filme“.

Autentiškai atrodo ir to laikmečio drabužiai, kurių visam filmui sukurta per 800. Praeiviai su susižavėjimu stebėjo masuotės aktorius, vilkinčius trijų dalių kostiumus ar aktores gėlėtomis, spalvingomis suknelėmis. „Kuriant kostiumus daugiausia remtasi to laikmečio nuotraukomis. Mada apsisuko ir įliemenuotas, nuo klubų krintančias sukneles puikiai dėvėtume ir dabar“, – mano filmo kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė. Ji pasakoja, kad scenose Kaune veikėjų aprangoje vyrauja mėlyna, oražinė, žalia ir visos žemės spalvos.

Aurelijus Silkinis, „Kauno filmų biuro“ atstovas, džiaugiasi, kad Kaunas – puiki vieta kino filmavimams dėl atviro ir geranoriško žmonių požiūrio. „Projektai, kurie liečia istorinę atmintį, kauniečiams labai svarbūs. Tartis dėl filmavimų buvo visiškai nesudėtinga tiek su savivaldybės įstaigomis, tiek su gyventojais. Neišgirdome nė vieno „negalima“, o juk prašėme pakeisti užuolaidas ar langines, apriboti eismą. Žmonės net paklausdavo, aktoriams reikės kavą ar arbatą paruošti“.

Tarp pilkų debesų“ bus baigtas filmuoti birželio viduryje, o kino teatrus pasieks 2017 m. Romantinę dramą režisuoja lietuvių kilmės amerikiečių režisierius Marius Markevičius, žinomas kaip filmo „Kita svajonių komanda“ kūrėjas. Scenarijų pagal R.Šepetys bestselerį filmui parašė Sandanso kino instituto alumnas Benas Yorkas Jonesas. Filmo operatorius – Lietuvos ir Čekijos kino apdovanojimus pelnęs Ramūnas Greičius.

Filme pagrindinę heroję Liną vaidina britų aktorė Bel Powley, Sandanso kino festivalio filmo „Paauglės dienoraštis“ atradimas, „Gotham“ apdovanojimo laureatė ir BAFTA nominantė. Jos mylimąjį Andrių – britų kino talentas Jonah Hauer – King.

Linos mamos Elenos, stiprios, nepalūžtančios moters, vaidmeniui pasirinkta norvegų aktorė Lisa Loven Kongsli, Lietuvos žiūrovams geriausiai pažįstama iš pernai kino teatruose rodyto filmo „Force Majeure“.

Į Sibirą ištremto garbaus amžiaus vyriškio pono Stako vaidmenį atlieka britų aktorius James Cosmo, vaidinęs kultiniame seriale „Sostų karai“ („Game of Thrones“), pasaulinio populiarumo filmuose „Narsioji širdis“ („Braveheart“), „Kalnietis“ („Highlander“), „Troja“ („Troy“) ar „Traukinių žymėjimas“ („Trainspotting“).

Generolo Komarovo vaidmenį filme atlieka vienas žinomiausių suomių aktorių Peter Franzén. Jo pavardę galima rasti visuose didžiuosiuose suomių filmuose, o lietuviams aktorius pažįstamas iš televizijos serialo „Vikingai“.

Aistė Diržiūtė („Sangailės vasara“), Gabija Jaraminaitė („Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“, „Aurora“, „Nereikalingi žmonės“), Darius Meškauskas („Vienui vieni“), Ramūnas Cicėnas (Kaip pavogti žmoną“, „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“) – šie lietuvių aktoriai filmuojasi „Tarp pilkų debesų“.

Astos Martinonytės nuotr.

Komentarai