Lietuviškas kinas – dėmesio centre Rumunijoje

LKC inf.
2016 gegužės 27 d.

Šiandien Rumunijoje prasideda 15-asis tarptautinis Transilvanijos kino festivalis, kuriame Lietuva dalyvauja kaip šalis viešnia. Renginyje bus pristatoma išsami lietuviško kino programa, filmus pristatys ir su žiūrovais susitiks kūrėjai bei kino kritikai.

Nacionalinę kino programą festivalyje sudaro 13 skirtingų žanrų filmų. Dokumentinio kino gerbėjai išvys „Barzakh“ (rež. M. Kvedaravičius, 2011 m.), „Igrushki“ (rež. L. Lužytė, 2012 m.), „Meistras ir Tatjana“ (rež. G. Žickytė, 2014 m.), „Aš už tave pakalbėsiu“ (rež. V. Vareikytė, M. Dejoie, 2015 m.) bei 1964 m. sukurtą Jono Meko filmą „Kalėjimas“. Žiūrovų lauks vaidybiniai filmai „Lošėjas“ (rež. I. Jonynas, 2013 m.), „Aurora“ (rež. K. Buožytė, 2012 m.), Vilniuje nufilmuotas lietuvių ir suomių bendros gamybos filmas „2 naktys iki ryto“ (rež. M. Kuparinen, 2015 m.) bei antram gyvenimui prikelti  restauruoti ir suskaitmeninti kino klasikos filmai „Gražuolė“ (rež. A. Žebriūnas, 1969 m.) ir „Jausmai“ (rež. A. Grikevičius, A. Dausa, 1968 m.). Filmus pristatys režisierės Giedrė Žickytė, Virginija Vareikytė, Lina Lužytė, kino kritikė Mantė Valiūnaitė bei aktoriai Vytautas Kaniušonis ir Jurga Jutaitė.

„Džiaugiamės, kad festivalio rengėjus sudomino lietuviškas kinas tokiu plačiu spektru – nuo avangardinio kino pradininko Jono Meko iki Šarūno Barto kūrybos bei naujausių dokumentinių ir meninių lietuviškų filmų. Tai didžiausias iki šiol kada nors vykęs lietuviško kino pristatymas Rumunijoje. Įdomu tai, kad užsienio žiūrovus ne mažiau domina ir sovietinės okupacijos metu sukurti lietuviški filmai. Iki šios dienos Lietuvos kino centro užsakymu yra suskaitmenintos ir  restauruotos 4 vaidybinės Lietuvos kino paveldo juostos, tarp jų ir Transilvanijos filmų festivalyje pristatomi „Gražuolė“ bei „Jausmai“. Smagu, kad lietuvių kino klasika yra vertinama ir laukiama užsienio festivaliuose ir mums labai svarbu, kad bent jau keletą paveldinių filmų šiandien galime parodyti užsienio auditorijai puikios kokybės,“ – teigia Lietuvos kino centro sklaidos, informacijos ir paveldo skyrius vedėja Liana Ruokytė-Jonsson.

Festivalis ypatingą dėmesį skyrė režisieriui Šarūnui Bartui, kurio trys filmai įtraukti į specialią pripažintų režisierių programą „3x3“. Žiūrovai išvys kino juostas „Mūsų nedaug“ (1996 m.), „Laisvė“ (2000 m.), naujausią filmą „Ramybė mūsų sapnuose“ (2015 m.) ir turės galimybę susitikti su režisieriumi bei jaunąja aktore Ina Marija Bartaite.

„Pažintis su Lietuva ir jos kinu užsimezgė prieš keletą metų, kai lankiausi „Kino Pavasaryje“. Tąkart pamačiau nemažai lietuviškų filmų bei užmezgiau ryšį su čia dirbančiais kino sektoriaus profesionalais. Manau, kad per pastaruosius penkerius metus sukurti lietuviški filmai, kuriuos įtraukėme į festivalio programą, puikiai reprezentuoja lietuvišką kiną – atskleidžia savitumą ir universalumą, šių dienų atmosferą ir garbingą praeitį, menines inovacijas ir socialinį-istorinį palikimą. Tokie aukštos kokybės bei drąsūs filmai kaip „Lošėjas“ ir „Aurora“ puikiai atitinka mūsų festivalio dvasią, o filmas „Aš už tave pakalbėsiu“ dėl bendros sovietinės patirties, manau, bus suprastas kaip niekur kitur,“ –  teigia festivalio programos sudarytojas Michai Chirilov.

Dvišalė draugystė su Rumunija svarbi ne tik garsinant šalies vardą, bet ir ieškant tarptautinių ryšių, siekiant inicijuoti bendrus projektus su pasauliniame kino kontekste išties stipria ir gerbiama kino industrija. Džiugi žinia, kad šių metų festivalio konkursinėje programoje „Rumuniškos dienos“ įvyks pirmojo bendros Rumunijos ir Lietuvos gamybos filmo „Apie draugystę ir daug arklio pasagų“ (rež. Igor Cobileanski, prod. Dagnė Vildžiūnaitė) premjera. Bendrų kino filmų ateityje tikimasi daugiau.

Greta pagrindinės lietuviško kino programos renginyje bus ir daugiau lietuviškų akcentų. Programos „Rumuniškos dienos“ žiuri nariu pakviestas kino kritikas Edvinas Pukšta vertins trumpuosius rumuniškus filmus, o prestižinėje muzikinėje programoje festivalis pakvietė dalyvauti kinematografinio roko atstovus – lietuvišką grupę „Garbanotas Bosistas“.

Specialiai festivaliui Lietuvos kino centras parengė ir išleido programos filmus ir jų kūrėjus pristatantį leidinį, kurio skaitmeninę versiją taip pat galima rasti Lietuvos kino centro svetainėje.

Lietuvos kino pristatymą festivalyje organizuoja ir remia Lietuvos kino centras su Transilvanijos kino festivaliu.

Transilvanijos kino festivalis yra pirmasis ir vienas didžiausių tarptautinių kino festivalių Rumunijoje, pasaulyje patenkantis į svarbiausių kino festivalių keturiasdešimtuką.

Festivalis vyks iki birželio 5 d.

 

Komentarai