Kino stovykla kviečia akis į akį susitikti su kino kūrėjais ir klausyti grupės „Megapolis“

"Meno avilio" inf.
2016 liepos 7 d.

Kino stovykla „Kino akis“ šiemet vėl kvies plėsti akiratį žiūrint filmus ir susitinkant su jų kūrėjais. Tačiau bus reikalinga ir ausis – renginyje koncertą surengs kultinė Maskvos roko grupė „Megapolis“. Septintoji kasmetinė VšĮ „Meno avilys“ organizuojama Kino stovykla tradiciškai vyks paskutinį liepos savaitgalį (liepos 28–31 d.) Gelgaudiškio dvare.

Penktadienio vakarą 22:00 val. „Megapolis“ pristatys unikalų projektą „Iš planetų gyvenimo“. Grupės repertuare tai išskirtinio stiliaus muzikinis sumanymas – įgarsinti sovietų kino cenzūros nepraėjusias, todėl niekad ir nesukurtas XX a. septintojo dešimtmečio filmų istorijas. Atšilimo kinematografą su šiuolaikinėmis technologijomis ir istorinius įvykius su dabarties pasauliu jungianti muzika suskambės Gelgaudiškio dvaro kiemelyje. 1986 m. susikūrusiai grupei Lietuvos dvarų aplinka nėra svetima – minėto pavadinimo albumą 2012 m. „Megapolis“  įrašinėjo  Norviliškių pilyje ir tais pačiais metais koncertavo Pakruojo dvare.

Apie Kino stovyklos temą organizatorė Goda Jurevičiūtė teigia: „Šių metų Kino stovyklos dėmesio centre – kino kamera. Anksčiau daugiausiai rinkomės abstraktesnes temas, o dabar nusprendėme imtis praktiškesnės, leidžiančios kino žiūrovams ir renginio dalyviams iš arčiau susipažinti su kino virtuve. Savaime suprantama, nesiruošiame išvengti ir akademinės žiūros, aptarti filmavimo etikos bei pan. klausimų.“

Organizatorė taip pat pabrėžia edukacinę ir socialinę renginio misiją. Pasak jos, Kino stovykla unikali tuo, jog neformalioje erdvėje susitinka skirtingų kino sričių atstovai – kino kūrėjai, teoretikai, studentai ar tiesiog sinefilai. O Stovyklos programa apima skirtingų disciplinų pranešimus. Tad čia ne tik užsimezga darbiniai, o kartais ir grynai asmeniniai kontaktai, bet ir išsirutulioja kūrybiški dialogai tarp skirtingų sričių atstovų, tarp skirtingų skonių ir matymų žiūrovų, tarp skirtingų patirčių, žiūrų ir požiūrių.

Programa gausi ne tik pranešimų, bet ir kitų užsiėmimų. Ketvirtadienis skirtas chrestomatinio Dzigos Vertovo filmo „Kino akis“ („Kinoglaz“, 1924) peržiūrai ir platesniam akies statuso kine aptarimui su kino teoretiku Luku Brašiškiu ir filosofu Nerijumi Mileriumi.

Penktadienį įsiūbuos operatorių Eitvydo Doškaus ir Simono Glinskio vedamos operatorystės dirbtuvės. Toliau numatomi net trys svarbūs susitikimai: su dokumentikos režisieriumi Audriumi Stoniu, medijų meno kūrėju Deimantu Narkevičiumi ir lenkų kino kūrėju Adamu Sikora. Garsiąją Lodzės kino mokyklą baigusiam A. Sikorai prestižinius apdovanojimus ir pasaulinį pripažinimą atnešė kartu su režisieriais Lechu Majewskiu filmuoti „Voicekas“ („Wojaczek“, 1999), „Angelas“ („Angelus“, 2001), „Malūnas ir kryžius“ („Młyn i krzyż“, 2011), su Piotru Dumała filmuotas „Miškas“ („Las“, 2009), drauge su Jerzy Skolimowskiu kurti filmai „Keturios naktys su Ana“ („Cztery noce z Anną“, 2008) bei „Būtini žudymai“ („Essential Killings“, 2010). Operatorystės užkulisius jis praskleis Kino stovyklos meistriškumo seminare. Vakarėjant bus surengta filmo „Būtini žudymai“ peržiūra ir minėtasis „Megapolio“ koncertas.

Pirmoji šeštadienio pusė skirta teoriniams kino ir vizualumo tyrinėtojos Natalijos Arlauskaitės, menotyrininkės Agnės Narušytės ir kino teoretiko Gabrielio Paletzo pranešimams. Vakaro programoje – du pokalbiai apie praktinius filmavimo aspektus su Stovyklos svečiais-operatoriais: vokiečių „kino vilku“ Fredu Kelemenu ir prancūzų „kino deive“ Agnès Godard, kurią Kino stovykloje „apšildys“ kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė.

Sekmadienį į virtualiąją tikrovę įves fotografas Bartoshas Polonski. Į realybę grąžins pašnekesys su dokumentinio kino režisieriumi Mantu Kvedaravičiumi ir jo filmo „Mariupolis“ peržiūra. Kino stovyklos „Kino akis“ patirtys bus finalizuojamos diskusijoje „Aš ir Kitas“ su režisieriumi Mindaugu Survila, operatoriais Eitvydu Doškumi, Narvydu Naujaliu, Viliumi Mačiulskiu, Vytautu Katkumi. Diskusiją moderuos kino kūrėjas, politikos apžvalgininkas ir itin malonaus žvilgsnio bei tembro savininkas Karolis Kaupinis.

Septintus metus iš eilės vykstanti Kino stovykla – neformali kino kūrėjų, kritikų, kinotyrininkų, studentų ir žiūrovų diskusijų erdvė. Rengėjams teko sugalvoti tik pirmos stovyklos temą – „Kelio filmas“, vėlesnės gimė pokalbiuose su dalyviais: 2011 m. stovyklautojai gilinosi į „Kino ir laisvės“, 2012 m. – „Kino ir istorijos“, 2013 m. – „Kino ir garso“, 2014 m.  – „Kino ir kūno“, 2015 m. – „Kino ir politikos“ sąsajas.

Šiemet VšĮ „Meno avilio“ rengiama Kino stovykla „Kino akis“ vyks mažosios Lietuvos kultūros sostinės Gelgaudiškio dvaro sodyboje (Šakių r.), liepos 28–31 d. Renginio rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, bičiuliai – Lietuvos kultūros institutas, Lenkijos institutas Vilniuje. Registracija į stovyklą el. paštu daniele@menoavilys.org

Komentarai