Filmo apie masinius tremimus režisierius: „Tikiuosi, lietuviai šį filmą priims kaip savo“

„Just a moment“ inf.
2016 rugpjūčio 23 d.

Rugsėjo 9-ąją kino teatrų ekranus Lietuvoje pasieks estų režisieriaus Martti Helde debiutinė juosta „Vėjų kryžkelėje”. Iš vadinamųjų „gyvųjų paveikslų“ (pranc. tableaux vivant) sukomponuotas vaidybinis filmas pasakoja apie 1941 m. Baltijos šalyse prasidėjusius masinius trėmimus. Filmo centre – idiliškame Estijos kaime gyvenanti Erna ir jos šeima. Filmo pristatyti ir su žiūrovais susitikti į Lietuvą atvyksta ir pats režisierius Martti Helde bei pagrindinio vaidmens atlikėja Laura Peterson.

Vėjų kryžkelėje” režisierius ėmėsi kurti ką tik baigęs kino mokyklą. Jis ilgai svarstė, apie ką turėtų būti jo pirmasis ilgametražis vaidybinis filmas. Skaitydamas tremtinių laiškus, Martti rado sakinį, aprašantį ištremtojo būseną kaip „žmogaus, sustojusio laike“. Šis įvaizdis ir įkvėpė režisierių sukurti juostą apie tremtį.

„Sukūriau filmą apie visų Baltijos šalių tragediją. Juk tokių moterų kaip Erna buvo ne tik Estijoje, bet ir Latvijoje ir Lietuvoje, visų mūsų likimas buvo tas pats. Šis filmas pasakoja ir lietuvių istoriją. Norėčiau, kad Lietuvos auditorija šį filmą priimtų kaip savo,“ – lūkesčiais dalinasi režisierius.

Jaunos estės Ernos vaidmenį sukūrusi Laura Peterson - Estijoje garsios teatro režisierių bei aktorių šeimos narė. Laura Peterson pažįstama Estijos auditorijai, tačiau pagrindinis vaidmuo „Vėjų kryžkelėje“ jai, kaip aktorei, taip pat buvo debiutas. „Norėjau, kad Erna būtų trapi ir naivi, tokia, kokia tuo laikotarpiu buvo Estija. Laura filme tobulai įkūnija šiuos bruožus,“ – savo pasirinkimą aiškina režisierus Martti Helde.

Susitikti su filmo kūrėjais Martti Helde ir Laura Peterson bus galima dviejuose Lietuvos miestuose. Rugsėjo 8 d., ketvirtadienį, 18.30 val. kino teatre Pasaka“, Vilniuje, ir rugsėjo 9 d., penktadienį, 18.00 val. Kauno kino centre Romuva“.

Lietuviškai subtitruotą filmo anonsą rasite čia https://youtu.be/CyM5sWFGzXw

Filmo naujienas sekite čia https://www.facebook.com/kino.afisa/

Komentarai