„Baltijos banga“ padovanos ne tik filmų, bet ir susitikimų su kino kūrėjais

Rasa Šimkutė
2016 rugpjūčio 23 d.

Šiandien prasideda festivalis „Baltijos banga“. Kaip ir kasmet, šiemet į unikalų Lietuvos kampelį dalyvauti tarptautiniame kino festivalyje „Baltijos banga“, suvažiuos nemažas būrys svečių. Jie pristatys filmus, bendraus su žiūrovais, aptars rūpimus kino pasauliui klausimus.

Šiemet festivalio organizatoriai į Nidą laukia atvykstant žurnalistės iš Prancūzijos Ingos Waterlot, radijo stoties „Radio France Internationale“ Rusijos skyriaus vadovės. Išgirdusi apie festivalį, panoro jame dalyvauti, tad tikimasi, kad žurnalistės sukurti reportažai toli paskleis žinią apie „Baltijos bangą“.

Jau antrąkart tarptautiniame festivalyje Nidoje apsilankys žymaus pasaulyje transliuotojo Vokietijos televizijos ir radijo kompanijos „Deutche Welle“ Distribucijos Baltijos šalims ir Izraeliui skyriaus vadovas Boris Banchevsky. Jis žiūrovams pristatys du  šio televizijos kanalo režisierių sukurtus aktualiosios dokumentikos filmus: „Kelias į laisvę“ („My escape“) ir „Maištininkai: sukilę prieš sistemą“ („Whistleblower - Alone Against the System“).

Festivalyje svečiuosis du mūsų kaimynų estų atstovai: Estijos kinematografininkų sąjungos vykdomojo komiteto narys Jaanis Valkas bei režisierius Peeteris Vihma. Pastarasis savo dokumentine juosta „Belaidis gyvenimas“ (Juhtmevaba elu“) papasakos netikėtą istoriją apie keistuolius, panūdusius ištrūkti iš civilizacijos gniaužtų ir persikėlusius gyventi į mišką.

Mūsų artimiausi kaimynai latviai šiemet deleguoja keturis atstovus. Tai teisininkas Rihards Gulbis, vadovavęs darbo grupei, kūrusiai naująjį Latvijos autorinių teisių įstatymo projektą. Jis  kartu su Lietuvos audiovizualinių  kūrinių autorių teisių agentūros „Avaka“ vadovu Dariumi Vaitiekūnu bei svečiu iš Estijos Jaaniu Valku dalyvaus seminare-diskusijoje „Audiovizualinių kūrinių autorių teisės Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje“. Festivalyje taip pat svečiuosis Ieva Ozoliņa, dokumentinio filmo Mano tėvas bankininkas“ režisierė, Katrīna Tomašcka,  trumpametražio filmo „PaPa“ prodiuserė, ir Līga Pipare, dokumentinio filmo „Ručė ir Norie“ montažo režisierė.

Laukiama atvykstant ir lietuvių kino kūrėjų: režisierių Algimanto Puipos, Lino Mikutos ir  Agnės Marcinkevičiūtės. Algimantas Puipa pristatys savo naujausią vaidybinį filmą „Edeno sodas“. Pagal rašytojos Janinos Survilaitės romanus sukurtoje dramoje išvysime geriausius vyresniosios kartos lietuvių aktorius. „Baltijos bangos“ žiūrovų laukia susitikimas su dokumentinio filmo „Šaltos ausys“ autoriumi Linu Mikuta. Ši juosta neseniai pelnė pagrindinį prizą Argentinos dokumentinių filmų festivalyje, o Krokuvos filmų festivalyje operatorė Kristina Sereikaitė buvo apdovanota už geriausią operatorės darbą. Režisierė Agnė Marcinkevičiūtė turėtų pasidalinti dokumentinio filmo apie Lietuvoje beveik nežinomą dainininką Arnoldą Vokietaitį sukūrimo aplinkybėmis („Prisimenu motinos balsą“ , 2016).

Festivalis Nidoje tradiciškai prasideda rugpjūčio 23-iąją, Baltijos kelio dieną, ir truks  aštuonias dienas. 

Komentarai