Įsibėgėja „Baltijos banga“ - jau aštuntą kartą

Festivalio organizatorių inf.
2016 rugpjūčio 24 d.

Rugpjūčio 23-iąją, legendinio Baltijos kelio dieną, Nidoje atidarytas 8-asis tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“. Anot festivalio sumanytojo ir vadovo  Gyčio Lukšo, ištikima trijų Baltijos valstybių draugystė, prasidėjusi prieš 27 metus Baltijos kelyje, tęsiasi, tarsi ir vėl laikytumės už rankų, tik dabar – kultūros ir kino srityse.

Atidarymo vakarą susirinkusiuosius sveikino Latvijos Respublikos Nepaprastasis ir Įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Einaras Semanis, perdavęs  Latvijos Ministro pirmininko Mario Kučinsko sveikinimo žodį, taip pat Estijos kinematografininkų sąjungos vykdomojo komiteto narys Jaanis Valkas, perskaitęs ištikimos festivalio bičiulės prodiuserės Erikos Laansalu sveikinimo laišką. Iš ekrano skambėjo Lietuvos ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinimo įrašas. Kalbėjusieji  pabrėžė, kad festivalis  reikšmingas trijų Baltijos valstybių kultūrų plėtotei ir bendradarbiavimui, tai esą puiki proga pasidalinti kultūrine ir kinematografine patirtimi. Festivalio globėjas Neringos meras Darius Jasaitis pasidžiaugė, kad „Baltijos banga“  - reikšmingas  kultūrinis įvykis,  garsinantis Nidos vardą ir neabejotinai įeisiantis į istoriją.

Festivalis atidarytas dviem filmais: 2015 metų dokumentine Estijos režisieriaus Vladimiro Loginovo juosta „Skruzdėlynas“ ir  labiau užsienyje, nei Lietuvoje pripažinto  režisieriaus Šarūno Barto vaidybiniu filmu „Ramybė mūsų sapnuose“ (2015).  Prieš pat atidarymą festivalio žiūrovus  džiazo dvasia „apšildė“ pianistas Artūras Anusauskas ir džiazo vokalistė Marija Grabštaitė.

Atidarymo dieną  taip pat startavo vaikų ir tėvelių pamėgta  animacijos mokyklėlė.

Iš viso per aštuonias festivalio dienas ištikimiausi   žiūrovai išvys po 6 estų  ir  lietuvių, 4 pilno metražo ir 4 trumpo metražo latvių kino  kūrėjų juostas, taip pat du Lenkijos filmus ir du aktualiosios dokumentikos filmus, sukurtus Vokietijos televizijos ir radijo kanalo „Deutsche Welle“,dalyvaujančius svečių teisėmis. 

                                                    

Džojos Barysaitės nuotrauka.

 

Komentarai