Pristatytas suskaitmenintas ir restauruotas Marijono Giedrio filmas „Herkus Mantas“

LKC inf.
2016 rugsėjo 19 d.

Praėjusią savaitę kino teatre „Pasaka“ buvo pristatytas suskaitmenintas ir restauruotas 1972 m. Lietuvos kino studijoje sukurtas vaidybinis režisieriaus Marijono Giedrio filmas „Herkus Mantas“. Tai jau penktasis Lietuvos kino centro užsakymu naujai prikeltas vaidybinis filmas iš Lietuvos kino aukso fondo.

Filmas „Herkus Mantas“ yra skirtas  prūsų tautai atminti, kuri buvo kalba bei kultūra gimininga lietuviams. Šią tautą išnaikino kryžiuočių ordinas. Anot šviesios atminties kino kritiko Sauliaus Macaičio, „Herkus Mantas“ – pirmas reikšmingas istorinis lietuvių filmas, įveikęs tikslios faktografijos stoką bei Lietuvos kino studijos materialinės bazės nepriteklius.

Juostą prieš filmo seansą pristatė bei su filmo anuometiniais įvertinimais supažindino kino kritikė Rasa Paukštytė, pristatyme dalyvavo ir filmo operatorius Jonas Tamoševičius.

Skaitmeninimo darbą (iš 35 mm analoginio į skaitmeninį formatą) atliko Lietuvos centrinis valstybės archyvas. Filmo vaizdą restauravo „Fixa Film studio“ (Lenkija), filmo garsą – „Dubbfilm studio“ (Lenkija). Gaminant skaitmeninę filmo kopiją panaudoti lietuviški titrai iš LKS kino teatruose rodytų 35 mm juostų. Dabar suskaitmenintas ir restauruotas filmas turi tris versijas: su fonograma lietuvių kalba, su fonograma lietuvių kalba ir angliškais subtitrais bei fonograma lietuvių kalba ir prancūziškais subtitrais.

Lietuvos kino centras siekdamas išsaugoti kino paveldą ir suteikti prieinamumą visuomenei jau yra išleidęs keturis filmus „Blu-ray“ diskų laikmenoje: „Jausmai“ (rež. A. Dausa ir A. Grikevičius, 1968 m.), „Sadūto tūto“ (rež. A. Grikevičius, 1974 m.), „Velnio nuotaka“ (rež. A. Žebriūnas, 1973 m.) ir „Gražuolė“ (rež. A. Žebriūnas, 1969 m.). Iš viso Lietuvos kino centro iniciatyva yra įsigytos 25 reikšmingų Lietuvos kino istorijai vaidybinių filmų, kurie saugomi užsienio archyvuose, kopijos.

Lietuvos kino centro turimų filmų skaitmeninės kopijos viešo ir nekomercinio demonstravimo tikslais yra suteikiamos suderinus su Lietuvos kino centru.

Komentarai