10-ojo „Šeršėliafam“ festivalio atidaryme paskelbta Metų kino moteris

"Šeršėliafam" inf.
2016 lapkričio 27 d.

Lapkričio 25-osios vakarą, penktadienį, Vilniaus kino teatre „Pasaka“ buvo jaukiai atidarytas 10-asis Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“. Renginio svečius puikiai nuteikė nuotaikingas atlikėjos Elenos Augustinaitės ir Dovilės Filmanavičiūtės muzikinis pasirodymas. 

Festivalio atidarymo metu tradiciškai paskelbta Metų kino moteris, kuria šiemet tapo kino operatorė Kristina Sereikaitė. Šiam apdovanojimui taip pabuvo nominuotos reklamos kūrėja ir dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė ir dokumentinio kino režisierė Giedrė Žickytė. Pastaroji tapo Publikos simpatija, kurią balsuodami išrinko portalo 15min.lt skaitytojai.

Vakarą vainikavo naujausio režisierės Janinos Lapinskaitės trumpametražio dokumentinio filmo „Akordas“ premjera. Juostoje pasakojama socialinės klounės Joanos istorija, kuri apsirengusi spalvingais rūbais ir užsidėjusi raudoną nosį kartu su aktorių komanda keliauja į ligonines, kad praskaidrintų sunkiomis ligomis sergančių vaikų kasdienybę. Pati susidūrusi su depresija ir išmokusi su ja gyventi aktorė geba suteikti emocinę pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Kūrėjos filmu festivalis atidarytas jau trečią kartą.

Moterų filmų festivalis tęsis iki gruodžio 4 d. ir vyks ne tik Vilniuje, bet ir Kauno, Klaipėdos bei Gargždų kino teatruose. Kruopščiai atrinktoje programoje puikuojasi ne vienas stiprus režisūrinis debiutas – Elite Zexer juosta „Smėlio audra“ iš Izraelio, norvegiškas Aasne Vaa Greibrokk darbas „Tikras grožis“, 90-ųjų chaosu paženklintas estų režisierės Triin Ruumet pasakojimas „Sumaišties dienos“. Taip pat – pasaulyje pripažintų režisierių filmai, tokie kaip jaudinančios Anne Fontaine „Nekaltosios“ ar Brigitte SY drama „Astragalas“. Žiūrovų laukia ir aktorei Charlotte Gainsbourg dedikuota retrospektyvinė programa, dokumentinių filmų programos „Moters sveikata“, „Menas kaip protestas“ filmai, ne vienas specialusis seansas. 

Komentarai