Baigėsi antrasis „European Film Challenge“ etapas: nugalėtojas keliaus į Kanus

"Pasakos" inf.
2017 balandžio 14 d.

Baigėsi beveik tris mėnesius trukęs antrasis kino mėgėjams skirto konkurso „European Film Challenge“ etapas. Jo nugalėtojas – Lukas Tarasevičius – gegužės mėnesį keliaus į prestižinį 70-ąjį Kanų kino festivalį Prancūzijoje.

Lietuvoje šiame „European Film Challenge“ etape dalyvavo beveik 500 kino mėgėjų. Konkursas vyko visose trijose Baltijos šalyse. Į pilnai apmokėtą kelionę į Kanus kartu su L. Tarasevičiumi vyks ir europietiško kino iššūkį įveikę žiūrovai iš Latvijos – Zane Timonina – ir Estijos – Anneli Jüristo.

Konkurse galėjo dalyvauti visi norintys – vienintelis dalykas, kurį reikėjo padaryti, tai žiūrėti europietiškus filmus, nufotografuoti ir nuotraukomis bei savo įspūdžiais dalintis asmeninėse socialinių tinklų „Facebook“ ar „Instagram“ paskyrose su žyme #europeanfilmchallenge. Už tai dalyviai galėjo pelnyti taškus. Konkursą laimėjo daugiausiai taškų surinkęs dalyvis.

Konkursą nugalėjęs L. Tarasevičius sako, kad kol kas nesitiki, kad tai realu. „Sėkmė tokiuose žaidimuose manęs dažniausiai nelydi, todėl iki šiol atrodo, kad tai pokštas. Laiškas, pranešęs, kad laimėjau, yra bene geriausias, kokį esu kada nors gavęs. Pasakyti, kad esu laimingas, būtų per mažai,“ – kalbėjo vaikinas.

Galimybė dalyvauti Kanų kino festivalyje jam atrodo neįkainojama. „Tie, kurie domisi autoriniu kinu, žino, kad Kanai diktuoja kino madas ir tendencijas. Jau nekantrauju pirmas pamatyti naujus filmus tų režisierių, kurių kūrybą seku ir mėgstu. Tai patirtis, kuri pasitaiko tikrai ne kiekvienam,“ – teigia jis.

Anksčiau „European Film Challenge“ jau padovanojo galimybę dalyviams vykti į Berlyno kino festivalį bei Europos kino apdovanojimus Vroclave. Būtent apie kelionę į Berlyną laimėjusią merginą, Liną Sakalauskaitę, sužinojęs L. Tarasevičius pirmą kartą išgirdo apie konkursą, tačiau pradžioje nedrįso dalyvauti. „Žaisti naujame etape paragino ir draugas, kuris žino, kaip mėgstu kiną. Pasiryžau tikrai negalvodamas, ar turiu šansų laimėti, tačiau pagalvojau, kad vien pats dalyvavimas suteiks daug malonumo,“ – apie savo apsisprendimą pasakoja nugalėtojas. – „Gerai įsiskaičiau į žaidimo taisykles ir sau pasakiau: žiūrėsiu tik dokumentinius filmus. Ne vien dėl papildomų taškų, bet ir dėl to, kad dokumentika dažniausiai praslysta pro mano akis, o tai  – galimybė atsigriebti.“

Šią savaitę paskelbtas Kanų kino festivalio konkursinėje programoje dalyvaujančių filmų sąrašas. Jame gegužės 17-28 dienomis bus parodyti tokių režisierių kaip Michael Hanekės, Sofios Coppolos, Michael Hazanaviciaus, Francois Ozono, Toddo Hayneso, Lynne Ramsay, Andrejaus Zvyagintsevo, Sergejaus Loznitsos, Yorgos Lanthimos ir kitų garsių pasaulio kino kūrėjų naujausi darbai.

Projekto įgyvendinimui Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje skirta Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa“ MEDIA schemos „Auditorijos plėtra“ dalinė finansinė parama.
Komentarai