Dokumentiniam filmui „Šaltos ausys“ – pagrindinis festivalio prizas Italijoje

"Monoklio" inf.
2017 gegužės 9 d.

Režisieriaus Lino Mikutos dokumentinis filmas “Šaltos ausys” grįžo iš Italijos tarptautinio dokumentinių filmų festivalio „Festival dei Dirriti Umani“ su apdovanojimu. Filmas laimėjo pagrindinį festivalio žiūri prizą už geriausią dokumentinį filmą. Festivalio žiuri, teikdama apdovanojimą, taip apibūdino filmą: „Už įstabų glaustumą, pasakojant universalią istoriją apie skausmingai sudėtingą dialogą, ir už jautrumą, vaizduojant įtampa ir pykčiu kibirkščiuojantį meilės ryšį, išraiškingais, tačiau paprastais ir nuostabiais vaizdais atskleidžiant simbolinį ir abstraktų tikrovės matmenį.“

Festival dei Dirriti Umani – žmogaus teisių festivalis, po kurio stogu vyksta dokumentinių filmų festivalio „Sole Luna Doc“ dokumentikos konkursinė programa. Šiemet festivalis iš daugiau nei 400 filmų iš viso pasaulio atrinko 19 konkursinių filmų. „Sole Luna Doc“ – 12–ąjį kartą trijuose Italijos miestuose (Milane, Trevize, Palerme) vykstantis dokumentikos forumas. Filmas „Šaltos ausys“ dar bus parodytas ir Palerme (festivalis vyks liepos 3-9 dienomis) bei Trevize (rugsėjo 11-17 dienomis).

„Gauti prizą šiame festivalyje ypatingai malonu, nes jis atveria plačias sklaidos galimybes Italijoj. Po seanso sulaukiau daug minčių ir nuomonių iš publikos, taip pat kino profesionalų bei universiteto profesorių. Žmonės aktyviai domėjosi Lietuva ir jos kinu. Gera.“, - savo įspūdžiais dalijosi iš festivalio apdovanojimo ceremonijos grįžęs režisierius Linas Mikuta.

 „Itin džiugu, kai filmas pelno ryškius apdovanojimus net ir antraisiais savo „gyvavimo“ metais“, - džiaugėsi filmo prodiuserė Jurga Gluskinienė.

Studijoje „Monoklis“ sukurtas dokumentinis filmas pasakoja istoriją apie du vyrus - tėvą bei jo kurčnebylį sūnų, kurie gyvena vienkiemyje, praktiškai atskirti nuo civilizacijos. Dalindamiesi tuo pačiu stogu, tomis pačiomis problemomis ir vargais, vyrai visgi išlieka labai tolimi vienas kitam. Jų pasaulio pajautimai tokie skirtingi, jog visi bandymai susikalbėti virsta konfliktu arba mažų mažiausiai nesusipratimu. Tėvas laiko sūnų nenormaliu nesubrendėliu, o sūnus tėvą – nejautriu chamu. Ar įmanoma šiems, regis, patiems artimiausiems žmonėms rasti kelią vienam į kitą? Filmo sukūrimą dalinai parėmė Lietuvos kino centras.

Režisieriaus Lino Mikutos filmas “Šaltos ausys” tęsia tarptautines keliones ir vasarą yra atrinktas dalyvauti tarptautinio festivalio „Cronograf“ Moldovoje konkursinėje programoje bei Peru, Limoje, svarbiausiame šalyje dokumentikos forume „Lima Independiete“.

Komentarai