Odesos kino festivalyje – dėmesys bendradarbiavimui kine su Baltijos šalimis

LKC inf.
2017 liepos 21 d.

Vakar tarptautinio Odesos kino festivalio industrijos dienų programoje prasidėjo Lietuvai, Latvijai ir Estijai skirti „Baltic Focus“ renginiai.

Diskusijoje „Bendradarbiavimo galimybės su Lietuva, Latvija ir Estija“ visų trijų šalių nacionalinių kino institucijų atstovai pristatys šalyse veikiančius kino finansavimo mechanizmus, dalinsis gerąja praktika, aptars bendradarbiavimo galimybes. Pastaraisiais metais gerokai sutvirtėjus kultūriniams Lietuvos ir Ukrainos ryšiams, abiejų šalių kino industrijos ieško ir randa partnerių bendriems projektams, pradėti kurti bendros gamybos filmai. Vėliau specialioje sesijoje „Baltic „Works in progress“ projects“ bus prisistatyti 7 gamybos etape esantys Baltijos šalių filmų projektai, ieškantys partnerių ir papildomų finansavimo galimybių. Lietuvai atstovaus režisierė Marija Stonytė su dokumentinio filmo „Švelnūs kariai“ (gamintojas VšĮ „Moonmakers“) projektu bei prodiuseris Stasys Baltakis su vaidybinio filmo „Izaokas“ (režisierius Jurgis Matulevičius, gamintojas VšĮ „Film Jam“) projektu. Kūrėjai tikisi atkreipti į save kino platintojų, festivalių programų sudarytojų bei pardavimų agentų dėmesį.

„Švelnūs kariai“ pasakoja apie penkių jaunų savanorių merginų patirtį karinėje tarnyboje, moteriškumo susidūrimą su kieta kareiviška regula ir moters atsidūrimą tradiciškai vyriškoje profesijoje. „Izaokas“ – tai istorija apie nusikaltimą ir bausmę, kai 1941 m. Lietūkio garaže, Kaune lietuvių aktyvistas nužudo žydą Izaoką, o po daugelio metų kaltė už žmogžudystę ima persekioti jo anūką. Abu filmus planuojama užbaigti 2018-2019 m.

Šiuo metu baigiamojoje gamybos stadijoje esantis Lietuvos, Ukrainos ir Prancūzijos bendros gamybos filmas „Stasis“ (rež. Mantas Kvedaravičius) bus pristatytas pagrindinėje konkursinėje industrijos „Works in progress“ programoje. Joje dalyvauti atrinkta 11 stipriausių Ukrainos ar bendros gamybos su Ukraina vaidybinių ilgametražių filmų projektų. Naujausio Manto Kvedaravičiaus filmo istorija supina herojų gyvenimo gijas: kai snigo Stambule, Garipas nužudė Fadulą; kažkadaise Fadulas ir Ute be proto mylėjo viens kitą Odesoje, bet viskas prasidėjo tada, kai Sacharos smėlis apklojo Atėnų miestą.

Baigiami kurti filmai pristatomi svarbiems Ukrainos bei tarptautiniams kino platintojams, pardavimų agentams, festivalių atstovams, kino industrijos profesionalams, siekiant kuo platesnės filmų sklaidos vietos ir užsienio rinkose bei piniginio prizo.

Įvairiose festivalio filmų programose taip pat yra lietuviškų akcentų.  Žiūrovai išvys režisieriaus Šarūno Barto filmą „Šerkšnas“ (Lietuvos, Ukrainos, Prancūzijos, Lenkijos bendra gamyba), režisieriaus Vallo Toomla filmą „Apsimetėliai“ (Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendra gamyba) ir režisieriaus Sergejaus Loznicos filmą „Nuolankioji“ (Prancūzijos, Vokietijos, Olandijos, Ukrainos ir Lietuvos bendra gamyba). 

Komentarai