Lietuviškoji „Oskaro“ komisija pradeda atranką (paraiškos priimamos iki rugsėjo 1 d.)

LKC inf.
2017 rugpjūčio 21 d.

Lietuvos kino centras ir JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtintas lietuviškasis „Oskaro“ komitetas pradeda kasmetinę atranką ir rinks Lietuvos pretendentą „Oskarams“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Pretendentų į „Oskarą“ rinkimai Lietuvoje yra rengiami nuo 2006 m. Atrinktieji kūriniai pradeda tarptautinę kampaniją siekiant užkariauti beveik 8500 prestižinės akademijos narių dėmesį ir balsus. Šiemet į ją pakviestas ir 94-rių metų sulaukęs Jonas Mekas. Filmo kandidato iki „Oskaro“ laukia ilgas atrankos kelias: nuo lapkričio iki sausio mėnesio Akademijos nariai ir jų komitetai rinks 9 geriausius užsienio šalių filmus. Iš jų sausį antruoju balsavimu  bus tvirtinamas finalinis penketukas, kuris realiai pateks į nominaciją ir realiai pretenduos „Oskarui”.

Paskutiniuosius tris metus Lietuvą atstovavo Igno Jonyno filmas „Lošėjas” (2014 m.), Alantės Kavaitės „Sangailės vasara” (2015 m.), o pernai atranką laimėjo Kristijono Vildžiūno filmas „Senekos diena“.

Atrankoje tradiciškai gali dalyvauti visų žanrų, ne trumpesni kaip 40 minučių filmai, atitinkantys kriterijus tarp kurių svarbiausi yra šie – didžioji kūrybinės komandos ir procesų dalis yra lietuvių autorių, nacionalinė filmo premjera turėjo įvykti tarp 2016 m. spalio 1 dienos iki 2017 m. rugsėjo 30 dienos, o seansai komerciniame repertuare buvo suplanuoti bent septynioms dienoms iš eilės. Su visomis taisyklėmis galima susipažinti oficialiame „Oskarų“ puslapyje.

Norintys dalyvauti atrankoje iki š. m. rugsėjo 1 d. turi pateikti prašymą adresuotą Lietuvos kino centrui, adresu Z. Sierakausko g. 15, Vilniuje, dėl dalyvavimo atrankoje bei suteikti galimybes komisijai peržiūrėti filmą pateikiant peržiūros nuorodas. Svarbu: paraiškos laukiamos ir iš tų kompanijų, kurios dar tik ketina platinti filmus iki šių metų rugsėjo 30 d. ir atitinka Akademijos keliamus reikalavimus.

Lietuviškasis „Oskaro“ komitetas filmą, pretenduosiantį varžytis dėl „Oskaro“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje, planuoja paskelbti iki š.m. rugsėjo 15 dienos.

Atrankos komitetą sudaro: komisijos pirmininkė – kino kritikė ir Kino tarybos narė Rasa Paukštytė; komiteto nariai – kinotyrininkė ir Europos kino akademijos narė dr. Gražina Arlickaitė, animacinio kino kūrėjas ir prodiuseris Valentas Aškinis, kompozitorius, profesorius, kultūros analitikas Giedrius Kuprevičius, kino režisierius Gytis Lukšas, kino režisierius Linas Mikuta bei kinotyrininkė Živilė Pipinytė. Atranką organizuoja Lietuvos kino centras.

Komentarai