Igno Miškinio „Karalių pamainą“ Duhok tarptautiniame festivalyje pristatė Aistė Diržiūtė

"Tremoros" inf.
2017 rugsėjo 11 d.

Filmas „Karalių pamaina“ (rež. Ignas Miškinis) šį savaitgalį pristatytas Duhok tarptautinio kino festivalio konkursinėje pasaulinio kino programoje (angl. World Cinema Competition), Kurdistane. Konkursinėje programoje iš viso pasaulio atrinkta tik 10 filmų. Filme vaidino aktoriai Vainius Sodeika, Aistė Diržiūtė, Dainius Gavenonis, Vidas Petkevičius, Paulius Ignatavičius ir kiti. Filmas yra bendras Lietuvos ir Latvijos gamybos darbas. Filmo gamybą finansavo Lietuvos kino centras, Latvijos kino centras, Europos sąjungos fondas Eurimages, bei privatūs rėmėjai.

Kurdistanas, kur jau penktus metu vyksta Duhok tarptautinis kino festivalis (9 – 16 rugsėjo) yra buvusios Mesopotamijos regionas. Būdama viena iš seniausių pasaulio kultūrų, Mesopotamija yra laikoma civilizacijos lopšiu, kur buvo išrastas raštas ir filosofija. Su senomis, labai išsivysčiusiomis ir socialiai sudėtingomis valstybėmis ji darė didelę įtaką ir Vakarų civilizacijos, bei kultūros plėtrai.

Duhok festivalis nori grąžinti kultūrinę tapatybę šiam regionui, kad jis vėl būtų suvokiamas kaip vystymosi, o ne politinio konflikto vieta. Vaisingoji žemė, kurią vieną kartą pristatė Mesopotamija, dabar yra žemė, kuri gali kvėpuoti kokybe, mėgautis kinu ir išskirtinėmis istorijomis.

Festivalio tikslas - pristatyti novatoriškus aukštosios meninės vertės kino filmus, žymius visame pasaulyje. Duhok tarptautinis kino festivalis nori sukurti palankią atmosferą bendrauti, bei keistis skirtingų kultūrų ir žmogiškų vertybių patirtimis.

Programa ne tik pateikia platų tarptautinių kūrinių spektrą iš viso pasaulio, bet ir siekia atkreipti dėmesį į kurdų kiną. Jame dėmesys kreipiamas į naujus filmus iš keturių Kurdistano (Irano, Irako, Sirijos ir Turkijos) dalių, taip pat į filmus iš užsienio, įskaitant kurdų kino kūrėjų filmus, kurie gyvena svetur.

5-ojo Duhok festivalio pasaulio kino konkurso  žiuri prezidentu tapo Kiki Fungo (Honkongas) kino kritikas, kuratorius ir pagrindinis "Brisbane" Azijos ir Ramiojo vandenyno kino festivalio programos sudarytojas. Kiti žiuri nariai yra  kurdų režisierius ir aktorius Husein Hassan, scenarijaus autorius iš Irano Mohamed Reza Gohari, režiserė ir žurnalistė  iš Prancūzijos Pascal Bourgaux ir režisierė bei prodiuserė iš Turkijos Özcan Alper.

 Filmas “Karalių pamaina” buvo vienas pirmųjų, atrinktų į šią konkursinę programą ir išskirtinai pristatytas pranešime spaudai.

Filmą festivalyje pristatė aktorė Aistė Diržiūtė. Po filmo peržiūros žiūrovai Aistės klausinėjo apie darbą su režisieriumi Ignu Miškiniu, apie priespaudą sovietmečiu ir dabartinės kartos problemas. Žiūrovai  pajuto bendrumą.

Festivalio organizatoriai ir vietiniai žmonės labai labai draugiški ir malonūs, aprodo miestą, padeda, pasakoja, stengiasi parodyti išskirtinį dėmesį kiekvienam svečiui. Mieste labai saugu, žmonės gyvena referendumo dėl nepriklausomybės nuotaikomis.

“Pavyzdžiui vakar po atidarymo buvo iškilminga vakarienė ir po jos meras su visais sveikinosi, o asistentė šalia jo kiekvieną svečią pristatydavo ir žinojo "Lithuanian actress from competition film Kings’ Shift" (liet. Lietuvių aktorė iš konkursinės programos filmo “Karalių pamaina”), tokios mažos smulkmenos, bet labai jauku”, - pasakoja Aistė, vis dar  besisvečiuojanti festivalyje. 

Drama „Karalių pamaina“ pasakoja apie policininką, saugantį komoje gulintį ligonį, įtariamą Antrojo pasaulinio karo nusikaltimais. Pareigūno pamaina seniai baigėsi, tačiau jis toliau nesitraukia iš posto – toks įsakymas.

Komentarai