Mokytoja Renata Miškinienė: „Šventasis“ moko vaikus mąstyti ir emocinio raštingumo“

KP inf.
2017 spalio 5 d.

Jau trečią savaitę iš lankomiausio kino teatrų filmo pozicijos nesitraukiantis Andriaus Blaževičiaus debiutas „Šventasis“ sulaukė ir mokinių dėmesio. Anykščių Jono Biliūno gimnazijos mokytoja, „Kino klubo“ vadovė Renata Miškinienė drauge su dvidešimčia mokinių apsilankė filmo seanse. Po jo įvyko diskusija, kurioje su vaikais bendravo režisierius A. Blaževičius, scenarijaus bendraautorė Marija Kavtaradzė ir prodiuserė Marija Razgutė.

Mokinių grupę, kurioje jauniausiajam 15 metų, į Vilnių atvežusi mokytoja R. Miškinienė ragina pedagogus pasekti jų pavyzdžiu ir argumentuoja, kodėl šis filmas reikalingas bręstančiam žmogui. Tai gali būti puiki idėja Tarptautinei mokytojų dienai paminėti.

Medžiaga diskusijai įvairiomis temomis

„Svarbiausia po šio filmo jį drauge analizuoti. Mums pasisekė, kad galėjome tai daryti drauge su režisieriumi. Atsiskleidė, kaip giliai vaikai suvokė filmą. „Šventasis“ ugdo žmogiškumą, atjautą, skatina mąstyti, įsigilinti į kasdienes situacijas, plečia žmogaus suvokimą. Labai svarbus ir religinis aspektas. Nėra lengva su mokiniais kalbėtis tikėjimo tema, tačiau neįprastas režisieriaus žvilgsnis į ją, sudomino mokinius, leido pradėti su jais diskusiją“, – pasakojo R. Miškinienė.

Pasak pedagogės, šis filmas leidžia mokytojui diskutuoti su mokiniais įvairiomis temomis – apie moterų ir vyrų santykius, vertybines nuostatas, stereotipus, religiją, emocinio raštingumo stoką. Daugelis mokinių fiksavo tai, kad filmo personažai linkę nutylėti savo emocijas, tad „diskutuojant apie savyje užgniaužtus jausmus ir to žala mokomasi spręsti konfliktus, išgyventi ribines situacijas, apskritai – tarpusavyje kalbėtis“.

Mokytojai pritaria ir režisierius A. Blaževičius: „Pokalbis su mokiniais buvo toks pat kaip ir su suaugusiais. Žinoma, vaikai nežino, nepamena filme vaizduojamos krizės. Bet jie sako, kad tai, kas vaizduojama filme, nebūtinai turi vykti per krizę. Iš pokalbio su jais įstrigo jų akcentuota būtinybė kalbėtis, nesielgti taip, kaip filmo personažai. Džiaugiausi, kaip vaikai suprato filmą.“

Pasak LR Kultūros ministrės Lianos Ruokytės–Jonsson, filmas „Šventasis“ yra puikus būdas pedagogams ir jų auklėtiniams turiningai praleisti laiką drauge, kalbantis rimtomis, jaunam žmogui svarbiomis temomis.

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=x9BPho1RUNU

Lietuvių kino akademijos metų geriausiu filmu pripažintame A. Blaževičiaus debiute „Šventasis“ pasakojama kiekvienam žiūrovui suprantama ir aktuali istorija. Šiemet taip „Sidabrine gerve“ kaip geriausias aktorius apdovanoto Mariaus Repšio nepriekaištingai suvaidintą pagrindinį veikėją Vytą išmeta iš darbo. Prasidėjus nesutarimams su žmona, vyras pajunta simpatiją vėjavaikiškai kirpėjai. Negana to, nuobodžiaujantis draugas Petras įtraukia Vytą į Jėzų Kristų mačiusio vyruko paieškas. Režisierius A. Blaževičius nedramatizuoja situacijos, o bando į ją pažvelgti originaliai ir su stipria ironija. Kintantis filmo siužetas išlaiko dėmesį iki paskutinės scenos.

Kino teatruose „Forum Cinemas“ taikomos nuolaidos didesnėms nei 12 moksleivių grupėms. Lydinčiajam mokytojui bilietas nekainuoja. Vilniaus kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“ mokiniams taip pat taikomos nuolaidos.

Plačiau apie filmą ir bilietai: http://kinopavasaris.lt/lt/programa/5844-sventasis

Filmą platina „Kino Pavasaris Distribution“. Filmą gamino „M-Films“ (Lietuva) ir „No Sugar Films“ (Lenkija). Filmą finansavo Lietuvos kino centras.

 

Nuotraukoje - R. Miškinienė, T. Kavtaradzė, A. Blaževičius, M. Razgutė.

Komentarai