Kino teatre „Pasaka“ - dviejų tarptautinių kino projektų rezultatų pristatymas

Rengėjų inf.
2017 lapkričio 2 d.

Lapkričio 2 d., ketvirtadienį, 19 val. sostinės kino teatre „Pasaka“ įvyks net dviejų tarptautinių kino projektų rezultatų pristatymas. Aštuonios dokumentinių trumpametražių filmų premjeros vainikuos spalio mėnesį vykusį tarptautinį „Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriaus“ (AMII) projektą „NordBaltic Incubator'17“.  O Lietuvos muzikos ir teatro akademijos organizuojamos 19-osios Europos Jaunųjų kino profesionalų kūrybinės dirbtuvės „Vasaros media studija”  žiūrovus nukels į vasarą,  pristatydamos septynis šią vasarą Neringoje sukurtus trumpametražius filmus.

Spalio mėnesį, padedami profesionalų, projekto „NordBaltic Incubator'17“ dalyviai – jaunieji kino profesionalai bei kūrybinių industrijų studentai iš Lietuvos, Portugalijos ir Kroatijos – kūrė filmus apie Vilnių ir vilniečius.

Filmų, kuriuos kūrė aštuonios tarptautinės jaunų kino profesionalų ir kinu besidominčių studentų komandos, temos labai skirtingos. Šiais metais filme „Miegančio jaučio sapnas“ žiūrovai iš arčiau susipažins su ramiu bei laisvas sielas traukiančiu senamiesčio knygyno gyvenimu. Režisierius iš Portugalijos Miguel Santos, pasitelkdamas Vilniaus mieste gyvenančių užsienio studentų istorijomis, atskleis žodžio „Saudade“ reikšmę. Gamtos bei paukščių mylėtojų dėmesį prikaustys jaunų kino kūrėjų darbas „Privatus miesto paukščių gyvenimas“. Filme „Čia buvo Danas“ susipažinsime su šiuolaikiniu Vilniaus jaunuolių gyvenimu. O apie dažniausiai vandalizmu laikomą miesto gatvių meną kalbės „Suteptos rankos“. Kiek labiau metaforiškai bei avangardiškai žiūrovai į Vilniaus miestą pažiūrėti galės filme „3 kaklaraiščiai“. Taip pat iš arčiau susipažinsime su garsiu Lietuvos aktoriumi Gediminu Girdvainiu filme “Per akis”. Galiausiai kelionę po Vilniaus miestą baigsime karta iš kartos apipintos, mistinės vietos vadinamos „Satanhausas“ filmu.

„Tai yra nepamirštamas laikas, neįkainojama patirtis. Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius tris savaites buvo sklidinas tokio stulbinančio entuziazmo, kurio ilgai nepamiršime. Esame pasiryžę ir toliau rengti, palaikyti projektus, skatinančius kūrybiškumą, užkrečiančius svajonėmis. Ir svarbiausia, kad edukacinis darbas neliko „uždarytas“ auditorijose, filmavimų paviljonuose, montažinėse - jo rezultatus galės pamatyti visi žiūrovai, kurie domisi jaunų europiečių darbais,“ - sako AMII vadovė, kino režisierė Inesa Kurklietytė.

Sukurti filmus apie Vilnių jauniems kūrėjams padėjo profesionalių dėstytojų komanda prancūzų kino prodiuseris ir platintojas Sebastien Aubert, kino prodiuseris iš Jungtinių Amerikos valstijų Paul Nethercott, kino režisierė bei dramaturgė Ramunė Rakauskaitė, montažo režisierius Ričardas Matačius, garso režisieriai Lina Semaškaitė ir Martynas Tamulis.  Ketvirtadenio vakarą dėstytojai vertins projekto metu sukurtus filmus ir geriausių darbų autoriams bus įteikti specialūs diplomai. 

Renginio metu taip pat bus prisimenami birželio mėnesį vykusių tarptautinių kino kūrybinių dirbtuvių „Vasaros Media Studija“ metu sukurti filmai. Kasmet gilindamasis į aktualiausius kino industrijos klausimus, šiemet projektas didžiausią dėmesį skyrė garso režisierių ir kompozitorių darbui bei jų indėliui į kino filmo kūrimą. Konsultuodamiesi su Lodzės kino mokyklos lektoriumi, kino režisieriumi Slawomir Kalwinek, Kolorado universiteto Denverio menų ir medijų koledžo lektoriumi, garso režisieriumi David Bondelevitch ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektoriumi, kompozitoriumi bei garso dizaineriu Jonu Jurkūnu dalyviai sukūrė septynis trumpametražius vaidybinius bei dokumentinius filmus. Projekte dalyvavo per 40 dalyvių – aukštųjų kino ir media mokyklų studentai bei jaunieji audiovizualinių menu profesionalai iš 7 šalių: Lietuvos, Latvijos, Suomijos, Kroatijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos.

Penktąsias kūrybines dirbtuves „NordBaltic Incubator“ remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė.

Projekto partneriai – Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Kazimiero Simanavičiau universitetas ir Socialinių mokslų kolegija.  

Komentarai