Lietuviškas kinas – dėmesio centre Baltarusijoje

Lietuvos kino centro inf.
2017 lapkričio 3 d.

Šiandien prasideda savaitę vyksiantis didžiausias ir svarbiausias šalyje tarptautinis Minsko kino festivalis „Listapad“. Lietuva jo programoje šiemet pristatoma kaip šalis viešnia per specialią klasikinių ir šiuolaikinių filmų programą, o net trys ilgametražiai vaidybiniai filmai dalyvauja festivalio konkursinėse programose.

„Džiaugiamės galėdami surengti didžiausią iki šiol kada nors vykusį lietuviško kino pristatymą Baltarusijoje, kuriame tarp naujausių kūrėjų darbų bus parodyta ir šiuolaikiniams ekranams pritaikyta lietuvių kino klasika. Minsko publika mėgsta lietuvišką kiną, todėl siekėme išsamiau jį pristatyti ne tik rodydami filmus, bet ir galėdami surengti susitikimus su jų kūrėjais ar pažvelgti į klasikus kartu su kino istorikais“, – teigia Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė.

Pagrindinėje konkursinėje vaidybinių filmų programoje, kurioje varžysis 12 tarptautiniuose kino festivaliuose pripažintų ir apdovanojimų laimėjusių filmų iš Europos ir pasaulio šalių, dalyvauja į „Oskaro“ apdovanojimą geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje pretenduojantis Šarūno Barto filmas „Šerkšnas“ (Lietuvos, Prancūzijos, Ukrainos ir Lenkijos bendra gamyba) bei naujausia ukrainiečių režisieriaus Sergejaus Loznicos kino juosta „Nuolankioji“ (Prancūzijos, Rusijos, Vokietijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Ukrainos koprodukcija).

Į dokumentinių filmų konkursinę programą įtrauktas neseniai Varšuvos tarptautiniame kino festivalyje po pasaulinės premjeros pergalę šventęs – geriausiu dokumentiniu ilgametražiu filmu pripažintas Arūno Matelio darbas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ (Lietuvos, Italijos, Šveicarijos, Airijos, Šiaurės Airijos, Latvijos, Ispanijos ir Belgijos bendra gamyba). Filmą, po 40 metų kino istorijoje pertraukos pasakojantį apie vienas sudėtingiausių bei populiariausių varžybų pasaulyje „Giro d’Italia“ bei komandos lyderio šešėlyje vardan jo asmeninės pergalės prakaitą liejančius dviratininkus, festivalio žiūrovams pristatys pats režisierius.

Šalis viešnia Lietuva  „Listapad“ festivalyje pristatoma per specialią programą „Klasikinis ir šiuolaikinis lietuviškas kinas“. Ją sudaro nacionaliniu ir tarptautiniu mastu pasižymėję nauji lietuvių kino kūrėjų darbai – Eglės Vertelytės režisuota tragikomedija „Stebuklas“, Linos Lužytės drama „Amžinai kartu“, Kristijono Vildžiūno „Senekos diena“ ir Audriaus Stonio dokumentinė kino juosta „Moteris ir ledynas“. Be šių filmų festivalio žiūrovai išvys ir dvi Lietuvos kino centro restauruotas ir suskaitmenintas lietuviškos kino klasikos juostas: režisieriaus Arūno Žebriūno vaidybinį filmą „Gražuolė“ (1969 m.) ir Almanto Grikevičiaus „Sadūto tūto“ (1974 m.). Lietuvos kino klasiką Minsko kino festivalio auditorijai pristatys kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė, savo kūrybinius darbus – režisieriai E. Vertelytė ir A. Stonys bei filmo „Senekos diena“ kastingo direktorė Dovilė Gasiūnaitė.

Lietuviškų filmų programos pristatymą festivalyje organizavo ir finansavo Lietuvos kino centras.

Tarptautinis Minsko kino festivalis „Listapad“ organizuojamas nuo 1994 m. Prieš keturis metus Tarptautinės filmų prodiuserių asociacijų federacijos (FIAPF) akredituotas kaip konkursinis ir specializuotas Baltijos, Centrinės Azijos, Vidurio ir Rytų Europos šalių filmų festivalis, šiandien svarbiausias Baltarusijos kino renginys „Listapad“ lygiuojasi šalia kitų A klasės tarptautinių kino festivalių Europoje. Pernai festivalio debiutinių filmų konkursinėje programoje „Youth on the March“ dalyvavusiam Andriaus Blaževičiaus filmui „Šventasis“ atiteko specialusis žiuri prizas už stebinančiai pagrindinio aktoriaus Mariaus Repšio perteiktą žmogiškąją prigimtį. 

 

Filmo "Stebuklas" kadre - aktorė Eglė Mikulionytė.

Komentarai