Arūno Matelio filmo "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" tarptautinis triumfas tęsiasi

"Nominum" inf.
2017 lapkričio 11 d.

24-ąjame tarptautiniame kino festivalyje "Listapad" Minske, režisieriaus Arūno Matelio filmas buvo pripažintas geriausiu ilgametražiu dokumentiniu festivalio filmu. Lietuvių režisieriaus kino juosta konkursinėje programoje nugalėjo vienuolika stiprių varžovų. "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" taip pat pelnė ir žiūrovų simpatijų prizą, kuris, anot režisieriaus, jam ypatingai svarbus. Nes publikos simpatijas laimi tik žiūroviškas kinas. "Šio festivalio publika ypatingai reikli ir smalsi. Ji pripratinta prie įdomios programos, kuri kasmet įrodo, kad čia patenka tik  stipriausieji. Daugybė filmų, prieš patekdami į "Listapad", pasaulines premjeras jau būna surengę Kanų kino festivalyje, o jų autoriai yra žymiausių A klasės festivalių ar net Europos "kino oskarų" laureatai ir nominantai.

A. Matelio filmui "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" - šie apdovanojimai ne pirmi. Prieš mėnesį naujausias režisieriaus filmas tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje taip pat pelnė pagrindinį apdovanojimą, kaip geriausias festivalio dokumentinis filmas.

"Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" pasakoja apie vienas sudėtingiausių bei populiariausių dviračių varžybų pasaulyje - "Giro d'Italia", kuriose bene svarbiausias vaidmuo tenka dviračių sporto vienuoliams, dviratininkams, pasiruošusiems iškęsti pačius sunkiausius iššūkius dėl savo komandos lyderio pergalės. Tačiau, kaip sakė Varšuvos kino festivalio direktorius Stefan Laudyn, tai filmas, kuris pakerės net tuos, kurie nėra dviračių lenktynių gerbėjai, o ir kasdienybėje nevažinėja dviračiais. Nes filmo tema universali. Režisierius pirmiausia kalba apie pasiaukojimą dėl kito žmogaus.

"Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" - sudėtingiausias ir rizikingiausias Europos dokumentinio kino projektas, nes 40 metų nė vienas režisierius neturėjo teisės su savo filmavimo grupėmis fiksuoti lenktynių iš „vidaus“. Taip pat, tai didžiausias bendros gamybos projektas Europoje. Filmą, inicijuotą režisieriaus A. Matelio ir "Studija Nominum", kūrė net aštuonios šalys: Lietuva, Italija, Šveicarija, Airija, Šiaurės Airija, Latvija, Ispanija ir Belgija.

Lietuvoje filmas bus rodomas netrukus po Naujųjų.

Komentarai