Prestižiniame dokumentinių filmų festivalyje – pasaulinė lietuviško filmo premjera ir transmedijos projekto pristatymas

LKC inf.
2017 lapkričio 16 d.

Vakar 30-ąjį kartą prasidėjo Amsterdamo tarptautinis dokumentinių filmų festivalis (IDFA), kasmet į Nyderlandų sostinę pritraukiantis šimtus tūkstančių lankytojų ir tūkstančius dokumentinio kino profesionalų. Lapkričio 15–26 d. vyksiančiame jubiliejiniame festivalyje Lietuvai atstovaus režisieriaus Mindaugo Survilos dokumentinis filmas „Sengirė“ ir Tomo Tamošaičio transmedijos projektas „Kileris, Pingvinas, Tomas“, o režisierė Virginija Vareikytė dalyvaus naujiems talentams skirtuose tarptautiniuose IDFA akademijos mokymuose.

Amsterdamo tarptautinis dokumentinių filmų festivalis yra rengiamas nuo 1988 m., kuriame ypatingas dėmesys skiriamas naujausios ir aukštos meninės vertės kūrybinės dokumentikos pristatymui. Į IDFA konkursinę programą „First Appearance“ šiemet yra pakviestas dalyvauti bei pasaulinę premjerą čia surengti Mindaugo Survilos dokumentinis filmas „Sengirė“. Konkursinėje programoje, skirtoje pristatyti perspektyvius talentingų naujų režisierių darbus, iš viso varžysis 15 filmų.

Filmo „Sengirė“ pasaulinė premjera įvyks šiandien, režisierius taip pat yra vienas iš nedaugelio kūrėjų, pakviestas dalyvauti specialiame renginyje „Doc Talk“, skirtame išsamiam režisieriaus ir auditorijos pokalbiui. Festivalio metu bus parodyti penki šio filmo seansai. Ketverius metus Lietuvos miškuose kurtos M. Survilos dokumentinės poemos „Sengirė“ herojai – kiekvieno lietuvio sielai artimų šimtamečių Lietuvos girių gyventojai: paukščiai, žvėrys ir jo pakraštyje gyvenantys senoliai. Filmas lydi žiūrovą po girios tankmę, vilkų urvus, kilsteli iki erelių lizdo, kviečia nerti pažiūrėti povandeninio, prieš tūkstantmečius paskendusio miško ir vėl grąžina į žmogaus namus, kuriuose „žmogiškasis“ laikas – dienos ir valandos – tarsi sustojęs, paklūstąs gamtos tėkmei.

Amsterdamo tarptautinio dokumentinių filmų festivalio organizuojamame IDFA forume, kuris vyks lapkričio 20–22 d., kitas lietuvių režisierius Tomas Tamošaitis kino industrijos profesionalams ir potencialiems investuotojams pristatys savo vystomą ilgametražį transmedijos projektą „Kileris, Pingvinas, Tomas“. Į svarbiausią dokumentinių filmų projektų pristatymų industrijos renginį, kuriame susirenka pagrindiniai dokumentinių filmų gamintojai, prodiuseriai, finansuotojai, šiemet atrinkti 58 projektai iš 23 šalių.

T. Tamošaičio animuotos dokumentikos projektas „Kileris, Pingvinas, Tomas“ pasakoja apie socialiai atstumtus paauglius, kurie gyvena Name, skirtame problematiškiems vaikams, su kuriais nežino, ką daryti, nei tėvai, nei visuomenė. „Kileris, Pingvinas, Tomas“ – tai prodiuserinių kompanijų „Joni Art“ (Lietuva), „Ikki Films“ (Prancūzija), „Institute for Transmedia Design“ (Slovėnija), „Now Films“ (Vokietija) ir „Braidmade Films“ (Lenkija) bendros gamybos filmas.

Lapkričio 16–19 d. rengiamoje IDFA akademijoje tarp 100 dalyvių iš viso pasaulio – ir jauna lietuvių dokumentinio kino kūrėja Virginija Vareikytė. Intensyvi keturių dienų mokymų programa, kurią sudaro meistriškumo klasės, seminarai, pokalbiai, apskrito stalo diskusijos ir pan. bei užmezgami svarbūs bendradarbiavimo ryšiai, skirta pradedantiems ar jau patyrusiems perspektyviems dokumentinių filmų režisieriams.

Abiejų filmų gamybą ir pristatymus Amsterdamo tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje parėmė Lietuvos kino centras. 

Komentarai