Baigėsi naujo vaidybinio Raimundo Banionio filmo „Purpurinis rūkas“ pagrindiniai filmavimo darbai

„Garsų pasaulio įrašų“ inf.
2017 lapkričio 23 d.

Režisierius Raimundas Banionis savo filmografiją papildys dar vienu ryškiu kūriniu Lietuvos kino istorijoje. Šiuo metu filmuojamas jo filmas „Purpurinis rūkas“ –  dramatiška, aistringa sulaužytų likimų istorija, nutikusi pokario metais nedideliame Lietuvos miestelyje.

Žiūrovų pamėgtų filmų „Mano mažytė žmona“ (1985), „Šešiolikmečiai“ (1987), „Neatmenu tavo veido“ (1988), „Vaikai iš "Amerikos" viešbučio“ (1990), „Džiazas“ (1992) autorius Raimundas Banionis šio filmo idėją nešiojosi dvidešimt metų. „Purpurinio rūko“ scenarijus parašytas remiantis Felikso Rozinerio apsakymo „Purpuriniai dūmai“ motyvais. Pagrindinis veikėjas, žydų jaunuolis Jozefas, išvengęs tragiškos savo tėvų lemties, patiria kvapą gniaužiantį meilės ir neapykantos krikštą. Jam tekę išbandymai Jozefo nesugniuždo – jis nepraranda nei orumo, nei atjautos. Patyręs siaubingus išgyvenimus ir mylimosios išdavystę, Jozefas nereikalauja keršto. Jau sulaukęs gyvenimo saulėlydžio ir gyvendamas Izraelyje, toli nuo Lietuvos, jis labiau linksta į atleidimo, o ne į kaltinimų pusę, prisimindamas tai, ką labiausiai tuo sunkiu pokario metu mylėjo – savo vaikystės draugę Janę ir jos sūnų Vladuką.

Pagrindinius vaidmenis filme vaidina jauni aktoriai Severinas Norgaila, Giedrė Mockeliūnaitė, Tadas Gudaitis. Vieną svarbiausių vaidmenų atlieka Vidas Petkevičius, pernai gavęs „Sidabrinę gervę“ už geriausią antro plano vaidmenį („Karalių pamaina“). Taip pat filme vaidina Arūnas Storpirštis, Linas Paugis, Vidmantas Fijalkauskas, Valentinas Novopolskis, Arkadijus Vinokuras bei žinomas ukrainiečių aktorius Bogdan Beniuk ir kiti.

Filmavimo aikštele tapo jaukios Vilniaus senamiesčio gatvelės ir Liaudies buities muziejus Rumšiškėse. Istorinė drama turtinga autentišku rekvizitu, dar nuo tarpukario išlikusiais namų apyvokos ir ūkiniais rakandais, amatininkų dirbiniais ir prietaisais.

Filmavimo grupė nufilmavusi epizodą Izraelyje bei žiemą Lietuvoje pradės filmo postprodukcijos darbus.

R. Banionio režisuojamo filmo „Purpurinis rūkas“ premjera skirta Lietuvos valstybės šimtmečio sukakčiai paminėti, ji numatoma 2019 metų vasario 16 d.

 

Nuotraukoje - aktorius Vidas Petkevičius. Filmavimo akimirka.

 

Komentarai