Į Lietuvą atvyksta JAV kino industrijos vilkai: savaitgalį susitiks su šalies kūrėjais

Rengėjų inf.
2017 lapkričio 30 d.

Asociacija AVAKA, atstovaujanti ir administruojanti TV ir kino kūrėjų teises, vykdo mokymų programą „Kita kūrybos pusė“ ir seminaruose konsultuoja kino menininkus teisių ir mokesčių, filmų prodiusavimo ir platinimo temomis. O šio savaitgalio mokymai bus tai, ko lietuvių kino bendruomenė ypatingai laukia. Gruodžio 1-2 dienomis Vilniuje viešės kultinio JAV kino režisieriaus Stanley Kubricko prodiuseris Janas Harlanas bei Europos Filmų Koledžo scenaristų katedros vadovas Jimas Fernaldas. Jiedu surengs nemokamas paskaitas apie filmų kūrimo procesą. 

Amerikietis J. Harlanas buvo ilgametis Stanley Kubricko filmų prodiuseris. Tai jis prodiusavo kontraversiškąją kino juostą „Prisukamas apelsinas“ ir siaubo filmą „Švytėjimas“ su Jacku Nicholsonu, taip pat tokius kino šedevrus kaip „Metalinis apvalkalas“ ir „Plačiai užmerktos akys“. Be to, jis režisavo dokumentinę juostą „Stanley Kubrickas: gyvenimas paveiksluose“, norėdamas plačiau papasakoti pasauliui apie vieną garsiausių JAV kino režisierių po jo mirties.

Savaitgalį Vilniuje vyksiančiuose kino mokymuose „Stanley Kubrickas: jei tai gali būti parašyta arba sugalvota, tai gali būti ir nufilmuota“, J. Harlanas būtinai pravers darbo su šiuo genialiu kūrėju užkulisius, nes jis žino daugiau nei bet kas. Garsusis prodiuseris pasakos apie kino procesą nuo idėjos iki didžiojo ekrano.

Drauge atvykstantis scenaristas J. Fernaldas savo laiku kino meno mokėsi Niujorke, o Bostono laikraščiams rašė feljetonus. 1990-aisiais persikėlęs į Los Andželą, jis sukūrė 15 scenarijų tokiems blockbusterių fabrikams, kaip „Paramount“, „Touchstone“, „Disney“ ir „Dreamworks“. Pastarasis J. Fernaldo projektas susijęs su Steveno Spielbergo kompanija.

Dešimt metų Jimas gyveno Beverly Hillse greta tokių Holivudo legendų, kaip Gregory Peckas, Dorothy Mcguire, Jimmy Stewartas, Teresa Wright. Taip pat jis dirbo su kompanijomis, sukūrusiomis „Nepriklausomybės dieną“, „Terminatorių“, „Kaip bus taip gerai“ ar „Mirusių poetų draugija“. Vedęs danę žmoną 2000-aisiais jis persikėlė į Daniją ir nuo tada dėsto scenarijaus kūrimo meną Europos Filmų Koledže. Tarp jo studentų – svarbiausių kino pasaulio apdovanojimų nominantai ir laureatai.

„Lietuvių kino bendruomenė turi tiesioginius tokio lygio kino industrijos žmonių kontaktus, o mes visuomet sakome, kad asociacija AVAKA ne tik administruoja atlyginimus, bet ir kalbasi su kino bendruomene. Visiems aktualu auginti savo patirtį, įgauti žinių iš pasaulinio lygio kino meno kūrėjų. Tai yra svajonė pasimokyti iš tokių profesionalų. Šiaip pas juos nenulėksi savaitgaliui, o pasikviesti surengti paskaitų – gali, – kalbėjo šiuos mokymus iniciavusios asociacijos AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas. – Visada viskas prasideda nuo idėjos: kino kūrėjai atėjo pas mus su idėja pasikviesti tokius žmones į Lietuvą. Ir štai savaitgalį kino centre „Skalvija“ ir šalia esančioje salėje mes nuo ryto iki vakaro dalyvausime jų mokymuose. Aš manau, kad nenormalu tai, jog lietuvių kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ yra tokia praktika, kad net neteikiamas prizas už geriausią scenarijų. Arba lietuviško filmo titruose net nėra atskiros eilutės – scenarijaus autorius. Tai tarsi mūsų tautinis kompleksas, tas lietuviško filmo scenarijus. Todėl labai džiaugiuosi, kad šį savaitgalį scenaristai gaus vertingų pamokų. Labai dėkoju AVAKA komandos nariams už įdėtą darbą ir Kultūros ministerijai už suteiktą dalinį finansavimą, dėl kurio šis renginys gali būti nemokamas.“

Seminarai vyks nedidelėje 120 vietų salėje, bet jau dabar į mokymus užsirašė 170 žmonių. Akivaizdu, kad susidomėjimas renginiu – didžiulis.  

 

Nuotraukoje - Jan Harlan ir Jim Fernald.

Komentarai