Režisierius Arūnas Matelis apdovanotas Lietuvoje: "Turiu angelą sargą, kuris saugo"

"Nominum" inf.
2017 gruodžio 16 d.

Tokiais žodžiais režisierius Arūnas Matelis vakar pradėjo padėkos kalbą, atsiimdamas Lietuvos kinematografininkų sąjungos pagrindinį apdovanojimą už meistriškai realizuotą originalią idėją filme „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“.  19-ą kartą vykusiuose Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimuose režisierius pelnė prizą už reikšmingiausią kinematografininkų sąjungos nario sukurtą kūrinį.

Tai jau ketvirtas reikšmingas režisieriaus filmo "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" apdovanojimas. Filmas, kurio premjera Lietuvoje numatyta vasario 9 d. buvo pripažintas geriausiu dokumentiniu ilgametražiu filmu konkursinėje Tarptautinio Varšuvos kino festivalio programoje. Kaip A klasės festivalio laureatas, režisierius A. Matelis su savo filmu automatiškai pateko ir į Europos kino apdovanojimų atrankos procesą.

Tarptautiniame kino festivalyje "Listapad" Minske filmas "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" buvo pripažintas geriausiu ilgametražiu dokumentiniu festivalio filmu ir  pelnė žiūrovų simpatijų prizą.

Tačiau, anot režisieriaus A. Matelio būti įvertintam Lietuvoje - ypatingai svarbu. "Nes patys sau dažniausiai būnam kritiški. Todėl kolegų įvertinimas savo šalyje yra labai reikšmingas," - sako režisierius.

Filmas "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" pasakoja apie vienas sudėtingiausių bei populiariausių dviračių varžybų pasaulyje - "Giro d'Italia", kuriose bene svarbiausias vaidmuo tenka dviračių sporto vienuoliams, dviratininkams, pasiruošusiems iškęsti pačius sunkiausius iššūkius dėl savo komandos lyderio pergalės. Tačiau, kaip sakė Varšuvos kino festivalio direktorius Stefan Laudyn, tai filmas, kuris pakerės net tuos, kurie nėra dviračių lenktynių gerbėjai, o ir kasdienybėje nevažinėja dviračiais. Nes filmo tema universali. Režisierius pirmiausia kalba apie pasiaukojimą dėl kito žmogaus.

Specialieji diplomai atiteko  režisieriui Ilja Bereznickui už seną išmintį, nuskambėjusią naujai animaciniame filme „Ne ožkoje laimė“ ir kino kritikei Rasai Paukštytei – už Lietuvos kino kūrėjų įamžinimą leidinyje „Lietuvos kinematografininkai“. Kam šiemet įteikti Kinematografininkų sąjungos apdovanojimą, sprendė komisija, kurioje – penki kino profesionalai: kino kritikė Nijolė Andrijauskienė, kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė, kino dailininkė Janina Krasauskienė, animacinio kino kūrėja Jūratė Leikaitė ir dokumentinio kino režisierius Linas Mikuta.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus apdovanojimu „Pėda, palikta Lietuvos kino istorijoje“ apdovanotas režisierius Gytis Lukšas.

 

Komentarai