Arūno Matelio filmas "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta" - atrinktas į dar vieną prestižinį kino festivalį

"Nominum" inf
2018 sausio 10 d.

Režisieriaus Arūno Matelio filmas "Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta", sulaukęs nepaprastai daug dėmesio visame pasaulyje, atrinktas į dar vieną prestižinį Triesto kino festivalį. Filmas  įtrauktas net į dvi festivalio  programas: "Born in Trieste" ir dokumentinę konkursinę festivalio programą. Joje lietuvių režisieriaus filmas konkuruos su aštuoniais filmais, kurių tarpe yra IDFA ir Leipcigo kino festivalių laureatai bei filmai, kvalifikuoti į Europos kino akademijos nominantus.

Nepaprastai stiprūs visi šios programos dalyviai liudija ne tik Triesto kino festivalio programos sudarytojų skonį, įžvalgas, autoritetą kino pasaulyje, bet ir dideles festivalio ambicijas. Nes šiandien Triesto kino festivalis laikomas vienu ryškiausių  ir svarbiausių Italijos kino festivalių po Venecijos ir Torino.

Pasak režisieriaus Arūno Matelio, būti įtrauktam į Triesto kino festivalio programą jam ypatinga garbė. "Triesto regionas mums buvo labai svarbus filmo gamybos procese. Šio regiono fondas rėmė mūsų filmą. Iš ten buvo dalis filmavimo grupės: operatorius ir motociklininkai. Triesto regione buvo ir filmavimo lokacijos. Būtent todėl pirmąjį rodymą Italijoje labai norėjome surengti Triesto kino festivalyje," - sako režisierius A. Matelis.

Kad lietuvių režsieriaus filmas ypatingai laukiamas festivalyje liudija tiek didelis italų žiniasklaidos susidomėjimas, tiek paties festivalio skiriamas išskirtinis dėmesys šiam filmui.

Režisierius juokauja, kad nė vienas ankstesnis jo filmas jau nuo filmavimo pradžios nebuvo tiek aprašytas italų spaudoje.

Filmas, pasakoja apie vienas sudėtingiausių bei populiariausių varžybų pasaulyje - "Giro d'Italia", kuriose nepaprastai svarbus vaidmuo tenka dviračių sporto vienuoliams, vadinamiems "gregory", dviratininkams, pasiruošusiems iškęsti pačius sunkiausius iššūkius dėl savo komandos lyderio pergalės.

Jau prieš metus italų dienraštis "La Repubblica", rašė, kad režisierius, žiūrovams pristatantis ambicingą kino juostą, renkasi labai rizikingą ėjimą - kurti filmą ne apie nugalėtojus, bet apie prakaitą liejančius ir šešėlyje liekančius sportininkus. Tačiau pasak paties režisieriaus, būtent tai ir yra įdomu - atskleisti žiūrovui nematomą šio sporto pasaulio pusę, nes ne kartą matytas nugalėtojų džiaugsmas ant apdovanojimų pakylos slepia jiems pasiaukojusių žmonių nuopelnus.

Triesto kino festivalis prasideda sausio 19-28 dienomis. Jis susidededa iš ne konkursinės ir konkursinės programų, bei garsaus kino industrijos renginio WEMW (When East Meets West). Konkursinė festivalio programa ypatingą dėmesį skiria naujausiems itališkiems filmams ir filmams iš Rytų bei Centrinės Europos. Triesto kino festivalis teikia ir prestižinius Europinius prizus už indėlį į Europos kiną ir siekį būti tiltu tarp Rytų ir Vakarų.  2016 m. “EASTERN STAR AWARD" apdovanota K. Kieslowski  ikona Irene Jacob ("The Double Life of Veronique" and "Three Colors: Red"), 2017 m. - Monica Bellucci, Kino Kario apdovanojimas 2017 m. atiteko režisieriui Vitalij Manskij. Šie apdovanojimai, gera festivalio programa, daugybė renginyje dalyvaujančių svarbių  kino industrijos asmenų kiekvienais metais sulaukia ypatingo Europinės kino žiniasklaidos dėmesio.

Komentarai