Pasirašytas Baltijos šalių kino centrų ir Lokarno kino festivalio susitarimas dėl prodiuserių dalyvavimo festivalio programoje „Match Me!“

LKC inf.
2018 vasario 17 d.

Vakar Europos filmų mugės metu pasirašytas Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino institucijų ir tarptautinio Lokarno kino festivalio susitarimas dėl 6 Baltijos šalių prodiuserių dalyvavimo tarptautinėje festivalio programoje „MatchMe!“.

Rugpjūčio mėnesį vyksiantis 71-asis Lokarno kino festivalis yra vienas iš svarbiausių Europos kino renginių. Industrijai skirta programa sutraukia įtakingus kino verslo atstovus: prodiuserius, pardavimo agentus, finansuotojus.

Programa „MatchMe!” skirta perspektyviems prodiuseriams, suteikiant jiems galimybę tarptautinei profesionalų bendruomenei pristatyti savo kompaniją ir vykdomus bei planuojamus bendros gamybos projektus. Be neformalių tinklaveikos galimybių ir specialaus dėmesio, dalyviams iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos bus organizuojamos atviros paskaitų ir meistriškumo kursų programos, skirtos strateginiam kino gamybos kompanijos vystymui, su patyrusiais lektoriais bus kalbama apie besikeičiančią tarptautinę kino rinką ir kiekvienos kompanijos galimybes joje.

Pastaraisiais metais gerokai išaugusioms Baltijos šalių kino industrijoms reikia papildomų impulsų įsitvirtinant tarptautinėje erdvėje. Sėkmingai pereitais metais prasidėjęs bendradarbiavimas su tarptautiniu Lokarno kino festivaliu ir susidomėjimas mūsų regionu sudarė prielaidas dar vienai iniciatyvai, tad sulaukę pasiūlymo bendradarbiauti toliau, su kolegomis iš kitų Baltijos šalių iškart įtraukėme į mūsų bendrų projektų planus“, – sako  Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

„Tikime, kad prodiuseriai, turintys ilgalaikes įmonių plėtros vizijas ir siekiantys įgyvendinti bendros gamybos filmų projektus, pasinaudos šia išskirtine galimybe. Tuo pačiu šis projektas yra dar viena žinutė, atkreipianti dėmesį į Baltijos šalių kiną“, – pažymi Estijos kino instituto direktorė Edith Sepp.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino institucijų partnerystė su Lokarno kino festivaliu prasidėjo 2017 m., kuomet Baltijos šalių programa šalių viešnių teisėmis buvo pristatoma industrijos profesionalams skirtoje programoje „Pirmasis žvilgsnis“. Lietuvai atstovavo režisieriaus Vytauto Puidoko dokumentinis filmas „Aleksandras Didysis“ ir režisieriaus Manto Kvedaravičiaus vaidybinis filmas „Stásis“, sulaukę ne tik palankių vertinimo komisijos ekspertų komentarų, bet ir dėmesio iš filmų platinimo kompanijų, festivalių programų sudarytojų.

Atrankos dalyvauti „MatchMe!“ programoje vyks šių metų vasarą. Jas organizuos ir projektą įgyvendins Baltijos šalių kino centrai, o dalyvius atrinks tarptautinio Lokarno kino festivalio ekspertai.

 

Nuotraukoje (iš kairės): Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė, tarptautinio Lokarno kino festivalio programos "Match Me!" vadovas Markus Duffner, Latvijos nacionalinio kino centro direktorė Dita Rietuma, Estijos kino instituto marketingo vadovė Eda Koppel ir Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

 

Komentarai