Juosta apie absurdo literatūros pradininką Daniilą Charmsą – nuo kovo 2 dienos

"Tremoros" inf.
2018 kovo 2 d.

Literatūros chuliganas – Daniilas Ivanovičius Juvačiovas (Daniil Yuvachov) – manė, kad vienodumas prišaukia nelaimę, todėl sau kūrė vis naujus slapyvardžius. Vis dėlto labiausiai pasauliui jis pažįstamas kaip Charsmas – rašytojas, kurio kūryba yra tokia pat šokiruojanti kaip ir išvaizda. Filmas „Charmsas“ nuo kovo 2 d. Lietuvos kino teatrų lankytojus kvies į įtraukiantį šio autoriaus kūrybos ir biografijos nuotykį.

Filme pasakojama apie poetą, rašytoją ir dramaturgą Daniilą Charmsą, gyvenusį praeito šimtmečio pirmoje pusėje. Jis tiki esąs genijus, bet jo darbų nepublikuoja. Jis myli moteris, bet šios ne visuomet jį supranta. Elegantiškasis dendis Daniilas Juvačiovas pasivadina Charmsu – vardu, kuris paveikus kaip ir jo išvaizda. Nuolatinis skandalistas, svečias nesibaigiančiuose literatūriniuose susitikimuose, nuolat balansuojantis tarp minties gilumo ir beprotystės. Gyvendamas visuomenėje, jis nesijaučia jos dalimi, todėl leidžiasi į kovą su pasauliu, kuriame jaučiasi įkalintas ir nesuprastas.

Filme skandalingojo kūrėjo žmonos vaidmenį sukūrė Sidabrinės gervės laureatė Aistė Diržiūrė. Išprotėjusį vyrą besąlygiškai mylinti ir jam atsidavusi moteris ryžosi toleruoti visas, net ir pačias skaudžiausias vyro ydas. Žiūrovai išvys ir dar vieną pažįstamą veidą – filme gerą Charsmo draugą Yakovą Druskiną įkūnijo Darius Gumauskas.

Debiutinis režisieriaus Ivano Bolotnikovo „Charmsas“ neliko nepastebėtas prestižiniuose Rusijos ir viso pasaulio kino renginiuose. Rusijos kino festivalyje „Langas į Europą“ filmas pelnė specialų žiūri prizą už vizualinius ir muzikinius sprendimus, Orenburgo (Rusija) festivalyje „Rytai – Vakarai. Klasika ir avangardas“ prizu įvertintas Voiteko Urbansio (Wojciech Urbanski) vaidmuo, Rusijos kritikų gildija filmą apdovanojo už neįprastą populiaraus biopic žanro formą, kuri visapusiškai atspindi pagrindinio herojaus – Daniilo Charmso – kūrybą ir asmenybę. 

Tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje filmas įvertintas prizais už geriausią scenarijų ir geriausią operatoriaus darbą.

Filmo anonsas: https://vimeo.com/257858348.

Filmą prodiusavo „Proline Films“ (Rusija) kartu su Lietuvos kino gamybos kompanija „Tremora“ ir „Manufaktura“ (Makedonija). Juostos gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras, Rusijos kultūros ministerija, Makedonijos kino fondas ir Europos sąjungos fondas „Eurimages“.

Filmas Lietuvos kino teatruose rodomas nuo kovo 2 d.

Komentarai