Skelbiami Lietuvos kino operatorių apdovanojimų „Ąžuolas 2018“ nominantai

LAC inf.
2018 balandžio 30 d.

Jau devintus metus Lietuvos kino operatorių asociacija (LAC) organizuoja apdovanojimus „Ąžuolas“ skirtus įvertinti operatorių meistriškumą ir kūrybiškumą lietuviškame kine, kelti šios profesijos prestižą, skatinti kino žiūrovus labiau domėtis operatoriaus darbu. Apdovanojimų ceremonijos metu bus paskelbti keturių nominacijų laureatai. „Ąžuolo“ statulėtė bus įteikta už geriausią metų kino operatoriaus darbą, „Gilė“ už geriausią metų jaunojo kino operatoriaus darbą. Taip pat bus įteikti apdovanojimai už kūrybinius gyvenimo pasiekimus ir kino operatorių dėkingumo prizas. Ceremonija vyks gegužės 27 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.

Apdovanojimų atrankos komisiją šiemet sudaro: kino kritikas Gediminas Kukta, režisierius Andrius Blaževičius, operatoriai Saulius Lukoševičius, Vytautas Katkus ir Kristina Sereikaitė. Pirmajame konkurso etape komisijos nariai iš pateiktų filmų atrinko nominantus, o antrajame išrinks geriausius operatorių darbus.

Pagrindiniu kriterijumi renkant nominantus buvo operatoriaus sugebėjimas vaizdų kalba atskleisti kur kas daugiau – gilesnį filmo istorijos prasminį ar metaforos lygmenį. Kitaip tariant, didžiausią įspūdį paliko tie operatoriai, kurie ne tik puikiai išmanė amatą ar sukūrė estetiškai paveikų vaizdą, bet kartu pasiūlė įdomų, netikėtą, netipišką žvilgsnį į pasaulį. Vieni kūrėjai savyje suderino ir režisieriaus talentą, kiti su filmo režisieriumi dirbo kaip kūrybiškas ir organiškas duetas“, – apdovanojimų atrankos kriterijus įvardijo komisijos pirmininkas, kino kritikas Gediminas Kukta.

Konkurse dalyvauja lietuviški pilnametražiai bei trumpametražiai vaidybiniai ir dokumentiniai kino filmai, kurių oficiali premjera įvyko 2017-ais metais. Į „Gilės“ apdovanojimą pretenduoja studentų mokomieji ar baigiamieji darbai, sukurti studijų metu. Piniginius prizus nugalėtojams įsteigė audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA.

Šiais metais konkurso atrankai buvo pateikta tiek žanru, tiek formatu, tiek požiūriu į kino kalbą labai skirtingų filmų – vaidybinių ir dokumentinių, ilgametražių ir trumpo metro kūrinių, nespalvotų, su animacijos elementais, nufilmuotų laukinėje gamtoje ir, priešingai, studijoje. Skirtingi filmai iš operatorių reikalavo ir skirtingų techninių bei meninių sprendimų. O tai savo ruožtu komisijai iškėlė nelengą uždavinį išrinkti tuos kelis nominantus, kurie pretenduos į apdovanojimus. Prireikė nemažai laiko diskusijoms“, – sakė Gediminas Kukta.   

„Ąžuolas 2018“ apdovanojimų nominantai

„Ąžuolas“ už metų geriausią kino operatoriaus darbą:

Emil Christov (filmas „Stebuklas“, rež. Eglė Vertelytė)

Simonas Glinskis (filmas „Budėjimas“, rež. Karolis Kaupinis)

Mindaugas Survila (filmas „Sengirė“, rež. Mindaugas Survila)

„Gilė“ už metų geriausią jaunojo kino operatoriaus darbą:

Mindaugas Docaitis (filmas „Sigis“, rež. Tomas Gvozdas)

Odeta Riškutė (filmas „Paskutinė diena“, rež. Klaudija Matvejevaitė)

Linas Žiūra (filmas „Yana“, rež. Saulė Bliuvaitė)

 

Daugiau informacijos apie apdovanojimus: http://lac.lt

Nuotraukoje - žiuri renka nominantus.

Komentarai