Sprendimą, kam atiteks Europos kino akademijos apdovanojimas, lėmė ir Lietuvos moksleivių balsai

LKC inf.
2018 gegužės 8 d.

Praėjusį sekmadienį Lietuvos moksleiviai kartu su bendraamžiais iš visos Europos nusprendė, kam atiteks Europos jaunųjų kino žiūrovų apdovanojimas. Geriausiu šių metų Europos jaunimo filmu tapo režisieriaus Berni Goldblat vaidybinis filmas „Prisiekiu“ („Wallay“).

Beveik šimtas 12–14 metų moksleivių iš Pakruojo, Raseinių, Trakų rajonų, taip pat Alytaus, Vilniaus ir Visagino kartu su savo bendraamžiais iš 36 Europos šalių vienai dienai tapo žiuri nariais. Nuo ankstyvo ryto Europos jaunųjų kino žiūrovų dienos dalyviai kino teatro salėje susirinko žiūrėti, diskutuoti ir nuspręsti, kuriam iš trijų filmų bus įteiktas oficialus Europos kino akademijos apdovanojimas. 7-ąjį Europos mastu vykstantį kino renginį jauniesiems žiūrovams Lietuvoje antrus metus įgyvendino Lietuvos kino centras.

Renginio dalyviai pažiūrėjo tris skirtingų žanrų filmus: režisierės Sandros Vannucchi vaidybinį filmą „Pabėgimas“ („Girl in Flight“, Italija, Šveicarija) apie vienuolikametę Silviją, kuri be tėvų žinios viena keliaudama į Romą sutinka romų tautybės mergaitę, tarp kurių gimsta sudėtinga, tačiau nuoširdi draugystė, Selmos Vilhunen režisuotą dokumentinį filmą „Žaislinių arkliukų revoliucija“ („Hobbyhorse Revolution“, Suomija) apie neįprastą suomių paauglių pomėgį – jodinėjimą žaisliniais arkliukais, ir režisieriaus Berni Goldblat vaidybinį filmą „Prisiekiu“ („Wallay“, Prancūzija, Burkina Fasas, Kataras) apie tėvo neklausantį trylikametį Adį, kuris iš Prancūzijos išsiunčiamas vasaroti pas dėdę į Burkina Fasą, kur yra priverstas apmąstyti savo kilmę ir kultūrines šaknis.

Po kiekvieno filmo peržiūros vyko atviros diskusijos filmo temomis, o renginio pabaigoje žiuri nariai  balsuodami išrinko labiausiai jiems patikusį filmą. Lietuvos atstovų balsas kartu su kitų šalių žiuri rezultatais buvo paskelbtas tiesioginės transliacijos metu iš Erfurto (Vokietija), kur vyko apdovanojimo ceremonija.

Šį kartą Lietuvos moksleivių nuomonė išsiskyrė: jie pirmenybę atidavė režisierės Sandros Vannucchi filmui „Pabėgimas“ („Girl in Flight“). Sumuojant nacionalinius rezultatus išsiskyrę Europos jaunųjų žiūrovų balsai palaikė intrigą iki pabaigos. Vis tik finale daugiausiai balų surinko filmas „Prisiekiu“.

„Mane nustebino vaikų sąmoningumas ir tarpkultūriškumo temų supratimas. Labai džiaugiuosi, kad paauglių auditorija kėlė sąmoningus klausimus dėl romų diskriminacijos ir jos šaltinių, taip pat nustebino, kad vaikams pats keisčiausias dalykas vis dėlto pasirodė žaislinių arkliukų varžybose dalyvaujantys vyresni paaugliai. Tačiau svarbiausia, kad vaikai, iš kur jie bebūtų atvykę – Viduklės, Alytaus ar Vilniaus – vienodai aktyviai įsitraukė į diskusijas, – sako diskusijas su dalyviais moderavęs kino ir teatro aktorius, buvęs LRT projekto „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ vedėjas Dominykas Vaitiekūnas. – Norint  suvokti, kokioje margoje visuomenėje mes gyvename, kinas man atrodo viena iš pačių paveikiausių priemonių suvokti, kokiose skirtingose socialinėse realybėse atsiduria žmonės. Tokio pobūdžio renginiai turėtų vykti dažniau.“ 

Europos jaunųjų kino žiūrovų dienos dalyviai, dalydamiesi savo įspūdžiais, atkreipė dėmesį į filmus, kurie buvo skirtingi ir kalbėjo apie dalykus, apie kuriuos su jais vengiama kalbėti, todėl buvo įdomu žiūrėti ir diskutuoti. Daugelis jų tikino, jog žiūrėti filmus apie bendraamžius, o po to diskutuoti su savo draugais apie filmo herojų ir pačių asmenines gyvenimo paraleles jiems buvo pirmoji tokia patirtis jų gyvenime, kaip ir tapimas žiuri nariais.

„Renginys prasmingas, mes galime lavinti save. <...> Šis renginys – puiki patirtis mokytis reikšti savo nuomonę ir išklausyti kitus“, – mintimis dalijosi Lietuvos moksleiviai.

 

Kiekvienos šalies balsavimo rezultatų paskelbimo ir apdovanojimų ceremonijos tiesioginės transliacijos įrašą galima pamatyti čia: www.yaa.europeanfilmawards.eu

 

Komentarai