Istorinis epas “Leitis” žiūrovus grąžins į viduramžių Lietuvą

2018 birželio 4 d.

Jau visai netrukus Lietuvos kino teatrų žiūrovai turės unikalią galimybę pasinerti į protėvių gyvenimą Viduramžiais.  Liepos 6 –ąją, Valstybės dienos proga, pradedamas rodyti istorinis epas „Leitis”, kuris mus grąžins į Mindaugo laikų Lietuvą. Įvykis išties neeilinis, nes nuo 1972 – tųjų, kuomet ekranus išvydo legendinis „Herkus Mantas“, Lietuvos kinematografininkai taip ir nesukūrė nei vieno filmo apie viduramžių Lietuvą.

Kas tas leitis? Pasak scenarijaus bendraautoriaus ir senovės papročius puoselėjančios gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“ vadovo Vytauto Navicko, Viduramžiais leičiai buvo luomas, kuris veikė kaip karinis vienetas. Leičiai buvo pavaldūs tik Lietuvos didžiajam kunigaikščiui. Jų kaimai buvo statomi Lietuvos pasienyje, kur kilo didžiausios grėsmės. Leičius galima vadinti pirmaisiais elitiniais Lietuvos kariais, kurie ne tik gynė mūsų kraštą nuo dažnų puldinėjimų, bet atlikdavo daugybę didžiojo kunigaikščio deleguotų pareigų. Tais neramiais laikais Lietuvoje visi vyrai buvo priversti būti kariais, bet po žygių jie grįždavo į namus, prie ūkio darbų.

Filmą „Leitis“ kūrusios prodiuserinės bendrovės „Be Tabu“ ir KO  vadovas Saulius Bartkus sako, kad idėja kurti istorinį filmą brendo ilgai.

„Ne vienerius metus galvojome kurti filmą apie Viduramžius ir to meto Lietuvą. Neturime pamiršti, kokia didele ir galinga valstybe anksčiau buvome. 2018 - ieji mūsų valstybei – ypatingi, minime savo valstybingumo šimtmetį. Todėl šis filmas - puikus mūsų istorijos įprasminimas“, - sakė S. Bartkus. Filmo kūrimą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras.

Pagrindinius vaidmenis atlieka Andrius Povilauskas, Kęstutis Cicėnas, Vytautas Rumšas vyresnysis, Karolina Toleikytė ir kiti.

Komentarai