Karlovi Varų kino festivalyje – pasaulinė Ivano I. Tverdovskio filmo „Šoklys“ premjera

"Tremoros" inf.
2018 liepos 4 d.

Šiandien liepos 4-ąją dieną 53-jame Karlovi Varų kino festivalyje įvyks pasaulinė Ivano I. Tverdovskio filmo „Šoklys“ (Podbrosy) premjera. Tai – bendros Rusijos, Lietuvos, Prancūzijos ir Airijos gamybos filmas, kurio viena iš koprodiuserių – Ieva Norvilienė (gamybos kompanija „Tremora“).  Filmas kartu su kitais 11 atrinktųjų šiemet varžosi dėl pagrindinio apdovanojimo – „Krištolinio gaublio“ ir 25 tūkstančių dolerių piniginio prizo. Paskutinį kartą Lietuvos vardas šioje programoje minėtas 1997-ais metais, kuomet į konkursinę programą buvo atrinktas Algimanto Puipos filmas „Vilko dantų karoliai“. „Šoklys“ jau susilaukė įvertinimo Rusijoje neseniai įvykusiame „Kinotavr“ kino festivalyje. Ten jis pelnė du apdovanojimus – už geriausią moters vaidmenį ir operatoriaus darbą.

Jaunosios kartos rusų režisieriaus Ivano I. Tverdovskio filmai Karlovi Varų kino festivalyje dalyvauja jau ne pirmą kartą.  Debiutinis režisieriaus filmas „Pataisos klasė“ (2014) pelnė „Krištolinį gaublį“ „Vakarų Rytai“ (angl. East of the West) konkursinėje programoje. O antrasis vaidybinis filmas „Zoologija“ (2016) apdovanotas Karlovi Varų Specialiu žiuri prizu. Prie filmo prisidėjusi Lietuvos prodiuserinė įmonė „Tremora“ šiame festivalyje savo filmus pristato taip pat ne pirmą kartą. Festivalio konkursinėje programoje „Vakarų Rytai“ dalyvavo trys Ievos Norvilienės prodiusuoti filmai: „Kolekcionierė“ (2008) „Artimos šviesos“ (2009) ir „Aurora“ (2012). Pastarasis festivalyje įvertintas Specialiu žiuri paminėjimu.

„Šoklyje“ pasakojama jauno vaikino, kūdikystėje atiduoto į globos namus, istorija. Denisas turi ypatinga savybę – jis nejaučia skausmo. Būtent dėl to jaunuolis yra įtraukiamas į kriminalines ir šeimynines dramas. Kaip teigia pats režisierius, šio filmo idėja jam kilo keturis metus filmuojant dokumentinį filmą apie Rusijos policiją. Kūrybos procese išniro istorija apie jauną policininką, kuris išnaudodavo paauglius, liepdamas jiems šokti po mašinomis ir imituoti eismo įvykį, už kuriuos iš vairuotojų policininkai išviliodavo pinigus. Įkvėptas šios istorijos, režisierius ją įpynė į painius Deniso ir staiga jo gyvenime atsiradusios motinos santykius.

Garso dizainą šiam filmui kūrė garso režisierius Jonas Maksvytis. Jis šiais metais kartu su Sauliumi Urbanavičiumi pelnė Lietuvių kino akademijos apdovanojimą „Sidabrinę gervę“ už garso režisūrą filme „Sengirė“ (2017).

Festivalyje šiuo metu lankosi kūrybinė filmo komanda: režisierius Ivanas I. Tverdovskis, filmo prodiuseriai Natalija Mokritskaja, Irina Liubarskaja, Ulijana Savelieva, Mila Rozanova, Ieva Norvilienė ir Guillaume De Seille, aktoriai Denisas Vlasenko ir Anna Sliu, ir garso režisierius Jonas Maksvytis.

Filmą finansavo Rusijos kultūros ministerija, Lietuvos kino centras, Europos kino rėmimo fondas „Eurimages“ ir filmų gamybos kompanijos „Tremora“, „Film and Music Entertainment“ (Airija) ir „Arizona Production“ (Prancūzija).  

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=KY5iF_rbqu8 

Komentarai