Po Giedrės Beinoriūtės "Kvėpavimo į marmurą" premjeros Karlovi Varų festivalyje - diskusijos apie įsivaikinimą

Rengėjų inf.
2018 liepos 6 d.

Didžioji mūsų filmo kelionė tik prasideda”, - įsitikinusi naujo lietuviško vaidybinio filmo Kvėpavimas į marmurą” prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė. Filmo kūrybinė grupė vakar grįžo iš  53-ojo tarptautinio Karlovi Varų kino festivalio. Lietuvių filmas buvo pristatytas konkursinėje East for the West” programoje. Kol kas tai – daugiausia festivalyje dalyvaujančių FIPRESCI kino kritikų balsų surinkusi šios programos juosta.

Įspūdžiai iš festivalio labai geri, filmas rodomas solidžiame kontekste. Vis tik svarbiausias man buvo pirmasis susitikimas su tarptautine publika. Didžiausią žiūrovų susidomėjimą kėlė jaunieji filmo aktoriai ir svarbią vietą filme užimanti įsivaikinimo tema. Įdomu, kad diskusijos tęsėsi ir už kino salės ribų. Rytą po premjeros, per pusryčius, su prodiusere Dagne Vildžiūnaite nugirdome pokalbį prie gretimo staliuko - kino festivalio svečiai karštai  diskutavo apie įsivaikinimą, remdamiesi situacijomis iš mūsų filmo. Man tai - didelis komplimentas“,  - įspūdžiais dalinosi filmo režisierė Giedrė Beinoriūtė.

„Tarptautinis Karlovi Varų kino festivalis yra viena geriausių vietų startui, - neabejoja filmo prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė. – Ypač – mūsų regiono filmams. Čia suvažiuoja gausybė festivalių ir platintojų, kurie ieško Rytų ir Vidurio Europos filmų. Nepaprastai džiaugiuosi, kad sulaukėme ne vieno teigiamo atsiliepimo iš tarptautinės kino industrijos žmonių – parsivežėme kvietimų pristatyti filmą kitų šalių festivaliuose, komplimentų negailėjo ir užsienio šalių kino fondai.”

Pagrindinei „Kvėpavimas į marmurą” aktorei, įsivaikinti berniuką Ilją apsisprendusios mamos vaidmenį sukūrusiai Airidai Gintautaitei Karlovi Varuose teko išgyventi dvigubą premjerą: „Pirmą kartą filmą pamačiau dideliame ekrane, net nustebau, kad kino salė leido man iš naujo alsuoti skaudžia istorija ir atsiriboti nuo to, jog pati dalyvavau kūrybos procese”, - grįžusi iš festivalio pasakojo Airida.

O, štai, tėvo vaidmens atlikėjas, aktorius Sigitas Šidlauskas į Karlovi Varus atvyko Lietuvoje palikęs premjeros jaudulį. Mėgavausi senas kino tradicijas turinčio miesto atmosfera, jaukiu buvimu su komanda ir galimybe pamatyti daugybę naujų filmų”, - sakė Sigitas.

Filmas Kvėpavimas į marmurą” pasakoja vienos šeimos istoriją. Izabelė, Liudas ir epilepsija sergantis jų sūnus Gailius gyvena kaimo sodyboje. Izabelei pavyksta įtikinti vyrą, kad jie turėtų įsivaikinti vaikų namuose augantį, užsispyrusį ir paslaptingą šešiametį Ilją. Nuo tos akimirkos šeimos gyvenimas pradeda keistis…

Filmo gamybą ir pristatymą Karlovi Varuose dalinai finansavo Lietuvos kino centras.

Filmo „Balkonas” režisierės Giedrės Beinoriūtės naujausias vaidybinis filmas „Kvėpavimas į marmurą” Lietuvos kino teatruose pasirodys rugsėjo 28 dieną. 

Komentarai