Arūno Matelio filmas “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” triumfuoja Italijoje

"Nominum" inf.
2018 liepos 13 d.

Naujausias Arūno Matelio filmas “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” vis dar rodomas įvairiuose Italijos miestuose. Filmas taip pat susilaukia didelio spaudos dėmesio, puikių atsiliepimų.

Didžiausias nacionalinis Italijos laikraštis, Corriere della Sera, jau ne pirmą kartą rašo apie Arūno Matelio naujausią filmą. Šį kartą tai Cesare Balbo recenzija, kuriame “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” lyginamas su Italų neorealizmo banga: “Visai kaip italų neorealizme, svarbiausioje Italų kino kryptyje istorijoje, šis neorealistiškas žvilgsnis realybę gatvėse paverčia subtiliu gyvenimo siužetu.”

Arūnas Matelis džiaugiasi filmo sėkme Italijoje ir prisimena, jog tai ne pirmas toks atsiliepimas: “Maždaug prieš 10 metų Florencijos dokumentinių filmų festivalyje kai kurie kritikai mano ir Audriaus Stonio trumpametražiuose filmuose taip pat įžvelgė panašumų su italų neorealizmu. Tiesa ta, kad filmuose aš neseku realybės ir faktų. Filmai kuria naują, poetinę tikrovę, realybę sudėliotą iš režisieriaus požiūrio”.

Triesto filmų festivalis, kuriame “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” laimėjo geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą, pasirinko keturis filmus, kuriuos platins Italijos kino teatruose. Vienas iš jų – Arūno Matelio naujausias filmas. Tai buvo šio filmų festivalio direktoriaus Fabrizio Grosoli sprendimas: “Šiais metais pasirinkome keturis dokumentinius filmus ir pateikėme juos kino teatrams Milane, Farnezėje ir Romoje. Platinimą tęsime ir Rugsėjo mėnesį, kituose regionuose, tikimės tai daryti ir kitais metais”.

Italijos spaudoje galima rasti daugybę straipsnių apie Arūno Matelio filmą. “Dviračių sportas – tai pasaulis, kurį Matelis nuodugniai pažįsta. Jam tai daug daugiau nei sportas ar filmo subjektas” – taip pirmąjį kartą rašė Corriere Della Sera. “Šio filmo protagonistas – pastangos.” – tai pastebėjimas iš SportWeek žurnalo, priklausančio La Gazzetta dello Sport, vienam iš didžiausių Italijos laikraščių.

“Įtaigus pasaulis netgi tiems, kurie neseka profesionalaus dviračių sporto; emblema tų, kurie aukojasi kitiems ne tik sporte, bet ir gyvenime” – taip filmą aprašė Cinecitta News. Tai legendinės kino studijos naujienų portalas. Studijoje kūrė žinomiausi pasaulio režisieriai, kaip Federico Fellini, Roberto Rossellini, Francis Ford Coppola.

Artimiausiu metu “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” bus rodomas Genujos regione bei kituose Italijos miestuose: Mantovoje, Mestre, Arenzane. 

Komentarai