“Summer Media Studio” festivalyje - ir pirmieji gerai žinomų kūrėjų filmai

"Summer media studio" inf.
2018 rugsėjo 4 d.

Vakar Juodkrantėje prasidėjo populiarių kūrybinių dirbtuvių “Summer Media Studio” 20-mečiui skirtas festivalis. Jubiliejui skirtame renginyje, vyksiančiame rugsėjo 3 - 15 d., bus parodytos 8 kino programos. Įvairiems kūrybinių dirbtuvių metams skirtos programos “Atėjau. Pamačiau. Nufilmavau”, “Tikėti tikrove”, “Today’s Special”, “A propos de Neringa” ir kitos apžvelgia geriausius, įdomiausius per visą “Summer Media Studio” istoriją sukurtus trumpametražius filmus. Kelios programos jau buvo rodytos rugpjūčio mėnesį Liudviko Rėzos kultūros centre Juodkrantėje.

Didelė dalis programų filmų autorių - šiandien gerai žinomi Lietuvoje, užsienio festivaliuose kūrėjai. Juodkrantės gyventojai ir svečiai pamatys “Summer Media Studijoje” sukurtus pirmuosius režisierių Linos Lužytės, Kristinos Buožytės, Jūratės Samulionytės, Andriaus Blaževičiaus, Tomo Smulkio, Kęstučio Gudavičiaus darbus, sėkmingai kuriančių kaimyninių šalių režisierių Madaros Dišlere, Katrin Maimik ir kitų filmus. Juose vaidina teatro, kino, muzikos kūrėjai Vilma Raubaitė, Aldona Vilutytė, Greta Zabukaitė, Severija Janušauskaitė, Brigita Bublytė, Giedrius Savickis, Mindaugas Urbaitis, Vidas Bareikis, Leonas Somovas ir kiti.

Festivalio “Vasaros Media studijos 20-metis” metu vyks ir jau tradicinėmis tapusios Europos mokyklų studentų ir jaunų profesionalų kūrybinės dirbtuvės.

“Vasaros media studios” “amžinasis variklis” yra nerutina. Kasmet dirbtuvių turinys keičiasi iš pagrindų, tad mums tiesiog nepavyksta išsisemti.  Šis edukacinis renginys taip ir buvo sumanytas - kaip nuolat atsinaujinantis, keičiantis dirbtuvių temas, dėstytojus, dalyvius”, - sako festivalio ir dirbtuvių vadovė, režisierė, Audiovizualinių menų inkubatoriaus (AMII) iniciatorė Inesa Kurklietytė.

Šiųmetinių kūrybinių dirbtuvių tema - kino scenarijaus kūrimas visoms kino medijos rūšims - nuo dokumentinio iki šokio filmo. “Auksinio kryžiaus” laureatė, LMTA dėstytoja Birutė Kapustinskaitė dirbtuvių dalyviams padės įsisavinti gebėjimą amenines istorijas kūryboje paversti universaliomis. Rašytojas, scenarijų konsultantas, Londono kino mokyklos dėstytojas Jonathanas Houriganas sako, kad scenarijus labiau nei bet kokio kito kūrybinio rašymo rūšis yra tampriausiai susijusi su konvencijomis, nurodymais, lemiančiais kūrinio struktūra. Į klausimą, kaip tai įtakoja įkvėpimą ir kūrybiškumą, J. Houriganas atsako  analizuodamas filmus, dirbdamas su studentais. Trečias “Vasaros media studijos” dėstytojas sėkmingai tarptautiniuose festivaliuose savo gamintus filmus pristatantis prodiuseris Paulis Nethercottas. Jo užsiėmimų tikslas yra padėti kūrybinių dirbtuvių dalyviams kurti sėkmingą kino karjerą, suteikti žinių ir idėjų, kurias pasitelkę jauni menininkai kurtų kino festivaliams patrauklius filmus ir pelnytų apdovanojimus. Kūrybinėse dirbtuvėse Juodkrantėje dalyvaus apie 40 jaunų kino kūrėjų iš įvairių šalių.

Komentarai