Giedrės Beinoriūtės filmas „Kvėpavimas į marmurą“ - prestižiniuose Pietų Korėjos ir Izraelio kino festivaliuose

Rengėjų inf.
2018 rugsėjo 11 d.

Kino režisierei Giedrei Beinoriūtei ir visai kino filmo „Kvėpavimo į marmurą” komandą pasiekė dvi geros žinios. Prestižiniu Azijos šalių festivaliu vadinamas Pietų Korėjos Busano kino festivalis „Kvėpavimą į marmurą” įtraukė į savo konkursinę „Flash Foward” programą. Prieš šį festivalį filmas dar bus parodytas Izraelyje, Haifos kino festivalio žiūrovams. 

„Flash Foward” programa Busano kino festivalyje pristato ne azijiečių kino mokyklos kūrėjų pirmuosius ir antruosius filmus. Šioje kategorijoje dėl geriausiojo vardo varžysis net 35 filmai iš viso pasaulio. „Kvėpavimą į marmurą” festivalyje spalio 7 ir 9 dienomis pristatys jo režisierė Giedrė Beinoriūtė ir prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė. 

„Filmo „Kvėpavimas į marmurą” kūrėjams šis pakvietimas yra reikšmingas įvertinimas, kuris, palankiai susiklosčius aplinkybėms, gali filmui atverti duris į kitas Azijos šalis, - sako kino kritikas Edvinas Pukšta. – Busano reputacija Azijoje yra tvirta, šio festivalio atranką atidžiai stebi ir kiti kino industrijos kolegos. Neabejoju, kiekvienas toks kvietimas dalyvauti prestižiniuose festivaliuose filmui prideda žinomumo ir būtinai reikalingos sklaidos. Juo labiau, kad Pietų Korėjos žiūrovai yra puikiai išsilavinę ir filmus stebi visai kitaip, užduoda visai kitokius klausimus”.

„Kvėpavimas į marmurą” yra ketvirtasis Busano festivalio atrinktas lietuviškas filmas. 2015-aisiais festivalyje rodytas filmas „Sangailės vasara”, 2016-aisiais – „Šventasis”, 2017-aisiais „Šerkšnas”. 

Rugsėjo mėnesį „Kvėpavimas į marmurą” dalyvaus tarptautiniame Haifos filmų festivalyje, kasmet sutraukiančiame apie 300 tūkstančius kino gerbėjų. Šiemet festivalyje bus pristatyta daugiau nei 150 filmų, o lietuvių kino kūrėjų juosta dalyvaus specialioje „East of The West” programoje. Iki šiol Haifos kino festivalyje buvo rodyti tik režisieriaus Šarūno Barto filmai.

„Haifos filmų festivalis jau antrus metus iš eilės į savo programą įtraukia tarptautinės sėkmės sulaukusį lietuvišką filmą. Iki šiol mūsų kūrėjams buvę ne itin palankūs Izraelio kino festivaliai jau noriai įsileidžia lietuvišką kiną, juo domisi ir jo ieško. Puiku, kad atvykti čia ir pabendrauti su Izraelio žiūrovais randa galimybių ir patys kūrėjai. Neabejoju, kad Giedrė Beinoriūtė paskleis žinią apie Lietuvos kiną. Tikiu, kad ateityje lietuviški filmai Izraelio festivaliuose taps labiau taisykle, nei reta išimtimi.” - filmo sėkme džiaugiasi Lietuvos kultūros atašė Izraelyje Elena Keidošiūtė.

„Visada smagu, kai filmo kelionė išsiplečia už Europos ribų, tačiau džiaugsmas ypatingas, kai Lietuvos kūrėjai sulaukia kvietimo iš tokių svarbių ir išrankių kino renginių kaip Haifos ir Busano kino festivaliai, - sako filmo prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė. - Šįkart Busane lauks intensyvus laikas – susitiksime su žiūrovais, dalyvausime specialioje organizacijos „European Film Promotion” programoje „Europe! Goes Busan”, kuri Azijos kino rinkai, tarptautinei žiniasklaidai ir kino bendruomenei pristato ryškiausius Europos kino talentus”. 

Filmas Kvėpavimas į marmurą” pasakoja vienos šeimos istoriją. Izabelė, Liudas ir epilepsija sergantis jų sūnus Gailius gyvena kaimo sodyboje. Izabelei pavyksta įtikinti vyrą, kad jie turėtų įsivaikinti vaikų namuose augantį, užsispyrusį ir paslaptingą šešiametį Ilją. Nuo tos akimirkos šeimos gyvenimas pradeda keistis…

Filmo „Balkonas” režisierės Giedrės Beinoriūtės naujausias vaidybinis filmas „Kvėpavimas į marmurą” Lietuvos kino teatruose pasirodys rugsėjo 28 dieną. Filmo gamybą ir pristatymą Busano ir Haifos filmų festivaliuose dalinai finansavo Lietuvos kino centras.

Komentarai