Arūno Matelio filmas “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” Korėjoje laimėjo dešimtąjį apdovanojimą

"Nominum" inf.
2018 rugsėjo 12 d.

“Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” buvo parodytas Pietų Korėjoje, Ulju kalnų filmų festivalyje. Vakar paskelbta puiki žinia – filmas taip pat laimėjo geriausio filmo apdovanojimą “Kelio ir pažinimo” konkursinėje programoje. Tai jau dešimtasis šio filmo apdovanojimas.

“Lūzerių“ rodymas Pietų Korėjoje – vienas iš originalesnių ir netikėtesnių. Tai toks kinematografinis korėjietiškas Woodstock’as” – filmo kelionės patirtį apibūdino filmo režisierius Arūnas Matelis.

“Ulju kalnuose, Yeongnam Alpių papėdėje, šalia čia esančio kalnų centriuko (bet su kino sale), rudenį tradiciškai per savaitę čia išdygsta kino miestelis su 6 surenkamom kino salėm, kuriose vienu metu telpa virš 1500 žiūrovų. Rodomi filmai, skaitoma poezija, žmonės lipa į Alpes, pristatomos knygos apie kalnus, vyksta konferencijos, yra žalias, ne raudonas kilimas.” – apie šį festivalį pasakojo Arūnas Matelis, – “Žmonių daugybė, nors iki artimiausio miestelio (su milijonu gyventojų) daugiau nei valanda automobiliu. Jei važiuoti traukiniu iš visai gretimo Busano, su visais persėdimais – virš 2 valandų kelionė tik į vieną pusę. Dalis apsigyvena čia pat – palapinėse.”

Ulju kalnų filmų festivalyje Arūno Matelio filmas parodytas rugsėjo 9 dieną, sekmadienį. Visi seanso bilietai buvo išparduoti, seanse dalyvavo ir pats režisierius kartu su prodiusere Algimante Mateliene.

Vakar, Rugsėjo 11 dieną, festivalyje įvyko filmų apdovanojimų ceremonija. Pristatinėdamas konkursinės programos laimėtoją, Lee Jae Kyoo, vienas iš žiuri narių, turėjo daug gražių žodžių apie Arūno Matelio filmą: “Mes įpratę žiūrėti tik į laimėtojus. Bet juk taip pat yra ir stovintys už jų, tarsi šešėliai, padedantys jiems šviesti. Ir yra daug daugiau pralaimėtojų, nei laimėtojų. Taigi tai, kaip mes juos matome, yra daug svarbiau. Šio filmo gylis ir profesionalumo lygis, pasakojantis apie žmonių troškimus ir realybę, yra stebinantis ir išskirtinis. Pasirinktas paprastas, neutralus stebėjimo taškas, kuris įžiebia kibirkštį, susidūręs su įvairiais atsitikimais ir garsais, taip sukurdamas fantastišką istoriją. Ar tai būtų atletas dėmesio centre, ar “gregoris”, kuris stovi šešėlyje ir jiems padeda, visi jie turi siekius ir gyvena laike, kur neviltis ir sėkmė egzistuoja viename.”

“Mes nežinome, ar jų gyvenimas yra palaiminimas, ar prakeikimas, bet šitas filmas mums tikrai yra palaiminimas. Nes mes galime gyventi ir kvėpuoti kartu su jais. Norime pasidalinti šiuo palaiminimu su visais, kurie yra laimėtojų pagalbininkai, ir su “nuostabiaisiais lūzeriais”, kurie gauna šį apdovanojimą.” – pratęsė Lee Jae Kyoo, įteikdamas apdovanojimą Arūnui Mateliui.

Kartu su apdovanojimu įteiktas ir 50,000,000 Pietų Korėjos vonų – maždaug 3800 eurų – prizas. 

Komentarai