Giedrės Žickytės filmas - kino festivalio „Kultūra kaip pasipriešinimas“ nugalėtojas

"7md" inf.
2018 rugsėjo 13 d.

Rugsėjo 9 d. Varšuvoje baigėsi tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Kultūra kaip pasipriešinimas“ („Kultura jako opór“). Festivalio programoje – vengrų, čekų, kroatų, lenkų, čekų, bulgarų, serbų, rusų, rumunų, JAV, D. Britanijos kūrėjų filmai. Uždarymo vakare įteiktas prizas filmui nugalėtojui. Juo tapo Giedrės Žickytės „Meistras ir Tatjana“, pasakojantis apie fotografą Vitą Luckų. Po filmo vyko diskusija, kurioje dalyvavo filmo autorė.

Festivalį rengia Lenkijos mokslų akademijos filosofijos ir sociologijos institutas kartu su tarptautiniu projektu „Courage. Jungiame kolekcijas“, kurio tikslas -  sukurti visuotinai prieinamą duomenų bazę apie kultūrinės opozicijos veiklą buvusiose Rytų bloko šalyse.  Projekto kūrėjai mano, kad Rytų ir Centrinės Europos kultūra prieš 1989-uosius buvo šis tas daugiau nei tik socialistinis realizmas ar propaganda, todėl tyrinėja įvairias alternatyvios kultūros formas ir siekia, kad opozinės kultūros veikla taptų gyva tradicija.

Festivalyje rodomi filmai, pasakojantys istorijas apie Rytų ir Centrinės Europos nenuolankiuosius – menininkus ir paprastus žmones, sugebėjusius priešintis komunistiniam jų šalių režimui – klausytis uždraustos muzikos, pogrindyje platinti uždraustų filmų VHS, kurti avangardinį meną. Festivalį papildė paroda „Rizikos balansas. Pasipriešinimo kultūros archyvai“ („Bilans ryzyka. Archiwa kultur oporu“).

Plačiau apie projektą „Courage“ : https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/reflective-4-2015.html

 

Komentarai